Kultura i obrazovanje

Održana svečanost povodom završetka ciklusa predavanja “Vještinama komuniciranja ka usavršavanju ličnosti”

Prošlog četvrtak (04.04.2019.) je u zeničkom Tapasu, u prigodnoj atmosferi, održana je završna svečanost uručenja certifikata polaznicima ciklusa predavanja u organizaciji Udruženja “Put znanja” (Pomoć i uputa tragaocima znanja), pridružena članica AKOS-a (Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport).

Ciklus predavanja se sastojao od pet predavanja, u trajanju od 10 sati.

Predavanja su počela sa prof. dr. Izetom Pehlićem koji je govorio na temu “Asertivnosti u komunikaciji” koja je bila pokretač prisutnih ka odvažnom stavu i spremnošću da se borimo za vlastito mišljenje a uvažavamo tuđe.

Potom su učesnici bili u prilici da slušaju i komuniciraju sa prof. dr. Muharemom Adilovićem u formi “Verbalne i neverbalne komunikacije” koja je neizostavna u samom komuniciranju. Postoje desetine različitih osmjeha a svaki šalje svoju poruku.

Doc. dr. Ajdin Huseinspahić uveo je učesnike u temu “Pravne argumentovanosti u govoru” gdje su učesnici naučili na koji način određen događaj postaje pravno relevantan. (npr. Pljusak nije pravna posljedica, ali poplava jeste.)

Mr. Muamer Neimarlija je na fantastičan način prenio svoje znanje o “Emocionalnoj inteligenciji”, na način da nas emocije pokreću, i pokrenule su nas, zaista. Mozak se razvija preko iskustva, ako dječiji mozak nije izložen iskustvu, odumire.

Kako je sama komunikacija i bitan aspekt samog društvenog angažmana , doc. dr. Sedad Dedić je krunisao sa “Društvenim angažmanom i mudrošču javnog nastupa”.

Sve teme su bile od iznimnog značaja za svakog studenta, koji su i bili ciljana grupa, ali na veliko zadovoljstvo organizatora pored studenata polaznici ciklusa su bili ostali sugrađani koje su uvidjeli velik potencijal u ciklusu predavanja.

Predsjednik Udruženja, doc. dr. Ajdin Huseinspahić je kazao da je ovo zaista bilo grandiozno, jer je broj potrebnih certifikata iznosio 68. “Rijetko gdje da biste bili u prilici potpuno besplatno dobiti ovakvu edukaciju, i vi ste to prepoznali. Da, Udruženje “Put znanja” je uspjelo uz minimalan utrošak sredstava da organizuje ovakvo nešto, i to sve zahvaljujući divnim profesorima, predavačima koji su bez ikakve naknade, zbog poštivanja temelja Univerzalnih vrijednosti odgoja i obrazovanja generacija, bili dio tima.

Da jedna jedinka znači mnogo govori i činjenica da je incijator ovog ciklusa bila uvažena članica Puta znanja, Lejla Dajić, koja je uspjela okupiti renomirane predavače iz ovog domena.

Udruženje poziva sve one koji žele da budu dio pozitivnih promjena u društvu da se jave, budu članovi i budu ti koje će korisno djelovati.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button