Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Održana promocija knjige mr. Aiše Purak u New Yorku

Održana promocija knjige mr. Aiše Purak u New Yorku

U petak, poslije jacije namaza, 3. novembra, 2017. godine. u prostorijama novo otvorenog  Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Plav-Gusinje na Richmond Hillu u New York-u,  održana je promocija knjige “Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges” autora Mr. Aiše Purak.

Ovo je prva knjiga magistrice Aiše Purak a ujedno i njena prva posjeta ovom centru. Međutim, prema  riječima Mr. Purak, ova knjige  neċe dugo ostati njena jedina knjiga, kako je nagovijestila, da ċe nas uskro počastiti i svojom drugom knjigom. Promociju knjige je organizovao džematski odbor Bošnjačkog islamskog kulturnom centra Plav-Gusinje u saradni sa  Bošnjačko-američkom nacionalnom asocijacijom (BANA), te prema njihovim riječima, ova posjeta je samo početak saradnje sa magistricom i njihovom džematom.

Uvodnu riječ je imao imam Bošnjačkog islamskog kulturnog centru na Richmond Hillu u New York-u, hafiz Hako ef. Omeragiċ  koji je i predstavio autoricu te je upoznao prisutne džematlije o njenom radu i aktivnostima. Ukratko, u nekoliko riječi je upoznao prisutne o samoj knjizi koja govori o “Mogućnostima  i izazovima bosanskih muhadžira Amerike. Ukazao je na tematiku knjige i kazao da knjiga govori o golgotama kroz koje je prolazio naš Bošnjački narod i podsjetio prisutne da tim strahotama, na žalost, još nije kraj i da mnogi naši Muhadžiri prolaze kroz traume prouzrokovane agresijom i genocidom nad našim nedužnim narodom.

Iako je magistrica Purak govorila o samom procesu pisanja knjige, te svojim razgovorima sa muhadžirima  grada Ročestera i samoj važnosti knjige za sve Bošnjaka, a posebno mlađu generaciju, ipak je odvojila vremena da se dotakne i drugih tema te ostavila prostora da odgovori na pitanja prisutnih džematlija. U nekoliko navrata je izrazila svoje  oduševljenje  ljepotom i  prostranstvom samog centra te nije štedila riječi pohvale i iskrene komplimente džematskom odboru,  te svim donatorima  koji su  svojim donacijama i radom pomogli da se uradi ovaj nesvakidašnji Bošnjački mega centar. Prema riječima Mr. Purak, “Imperativno je svim Bošnjacima iz svih krajeva Amerike, dalaziti  na ekskurziju u ovaj centar, kako bi vidjeli ovo remek djelo, djelo zlatnih ruku naših dobrih Bošnjana iz Plava i Gusinja u New Yorku. Da im ovo bude inspiracija, lekcija i pouka šta jedinskvo, sloga i vizija pravih i sposobnih  ljidi na pravom mjestu mogu da postignu u srcu New Yorka”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kao i uvijek za dobre programe trebaju i dobri organizatori i harmoničan i sposoban tim da to sve organizuje i pripremi. Tako i za ovaj program, tim vrijednih organizatora je učestovao u pripremi ovog programa i pobrinuo se da ovaj nesvakidašnji događa prođe u najboljem redu. Hafiz Hako ef. Omeragiċ se pobrinuo da program i promocija knjige protekne u najboljem redu,  dok su vrijedne hanume ali i podmladak, omladina džemata vodili računa da svako okusi ponešto od bogate trepeze koje su pripremile vrijedne džematlijke.  Dok je predsjednik džemata, uvaženi vakif i veliki vizionar, te dizajner ovog impozantnog centra, Smail Serdanoviċ  pobrinuo se da večerašnjem  musafiru, zajedno sa hafizom Hakom ef. I njegovom  hanumom Lejlom  pokaže  raskošnost ljepote i prostora Bošnjačkog islamskog kulturnog centra. Da Uzvišeni Allah dž.š sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj program održi u ovako divnoj i zavidnoj atmosferi, obilno nagradi.

 Autor: P.G.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top