Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Edhem Mulabdić o obrazovanju kao ključnom “oružju” Bošnjaka za vrijeme Austro-Ugarske

Edhem Mulabdić o obrazovanju kao ključnom “oružju” Bošnjaka za vrijeme Austro-Ugarske

“Prošla su vremena kad smo mi svoj imetak, svoj šuhret, ugled, moć i sve svoje branili mačem, danas je došlo vrijeme, da to branimo naukom. Nauka nam to može očuvati, pa ako mi ne budemo valjani te se ne prihvatimo za nju, niko nam neće biti kriv, ako sva ta dobra izgubimo i ona pređu u tuđe ruke, u ruke onoga koji je za vremena prihvatio nauku.”

Edhem Mulabdić

Ove riječi našeg istaknutog intelektualaca su vezane sasvim sigurno i za period u kojem mi živimo, stoga dobro razmislimo u kojem smijeru idemo i da li dovoljno vremena posvećujemo nauci i istraživanju.

Kraća biografija:

Edhem Mulabdić rođen je 1862. godine u Maglaju. U trenutku kada Austro-Ugarska okupira Bosnu i Hercegovinu, Edhem je pohađao četvrti razred ruždije (državna svjetovna škola/niža srednja škola), a kao i svi njegovi vršnjaci okupaciju naše domovine, od strane novih okupatora doživio je veoma tragično, kao jednu vrstu kataklizme. Edhem Mulabdić je vrlo brzo naučio pisati latinicu, posredstvom školskog prijatelja Emina Arapčića. U Maglaju, Mulabdić je s nekoliko prijatelja u izvanškolskim satima, kod učitelja Huga Jesenka, Ogulinca, počeo učiti njemački, ali i gramatiku bosanskog jezika.

Edhem Mulabdić je bio prvorazredni intelektuala, među prvima je shvatio neminovnost smjene jednog društveno-političkog uređenje drugim, nužnost učenja zapadnog pisma, uloge čitatelja, ali i robnonovčanih odnosa koje sa sobom donosi vrijeme kapitalizma. Prilagodbu novom načinu naobrazbe nije shvatao kao momenat koji će ugroziti posebnost Bošnjaka. Tokom svoga rada najviše je sarađivao sa Safvetom begom Bašagićem, te Osmanom Nuri Hadžićem. Preminuo je 1954. godine za vrijeme vladavine druge Jugoslavije.

Za Akos.ba priredio: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top