O obrazovanju i odgoju

Odgojne navike roditelja koje djeci kradu mentalnu snagu

Odgajanje mentalno snažnog deteta ne znači da to dijete neće plakati kada je tužno ili da ponekad neće doživjeti neuspjeh. Mentalna snaga ne čini vas imunim na životne nevolje i ne svodi se na potiskivanje vaših emocija.

Zapravo, sasvim suprotno. Mentalna snaga pomaže djeci da se oporave od neuspeha i prepreka i daje im moć da nastave, čak i kada sumnjaju u sebe. Jak mentalni mišić ključ je za pomaganje djeci da postignu svoj najveći potencijal u životu.
Ali odgajanje mentalno jakog djeteta zahtjeva od roditelja da izbjegavaju česte – ali nezdrave – vaspitne navike koje djeci „kradu” mentalnu snagu. U svojoj knjizi „13 stvari koje mentalno snažni roditelji ne rade” prepoznajem 13 stvari koje morate izbjegavati ako želite da odgajite mentalno snažno dijete koje je sposobno da se suoči s najtežim životnim izazovima.

1) Podstiču mentalitet žrtve

Gubitak utakmice ili neuspjeh na testu ne čini vaše dete žrtvom. Odbijanje, neuspjeh i nepravednost dio su života.

Odbijte da učestvujete u samosažaljevanju vašeg djeteta. Naučite ga da bez obzira na to koliko su teške ili nepravedne okolnosti u kojima se nalaze oni uvijek mogu da naprave pozitivne korake.

2) Vaspitavaju uz osećaj krivice

Popuštanje pred osećajima krivice uči vaše dijete da je krivica nešto nepodnošljivo. A djeca koja misle da je krivica nešto užasno neće moći da kažu ne nekome ko kaže „budi drug i daj mi da prepišem tvoj domaći zadatak” ili „ako me voliš, uradićeš to za mene”.

Pokažite svojoj djeci da čak i ako se osećate krivim – a svi dobri roditelji ponekad se tako osećaju – nećete dozvoliti svojim neprijatnim emocijama da stanu na put vašem donošenju mudrih odluka.

3) Pretvaraju svoje dijete u centar svemira

Ako se vaš čitav život vrti oko vaše djece, ona će odrastati misleći da bi svi trebalo da im ugađaju. A odrasli koji su pretjerano samouvjereni i koji misle da im pripada pravo na sve što požele neće dospjeti daleko u životu.

4) Dopuštaju da strah upravlja odlučivanjem

Iako će vam držanje vaše djece ispod staklenog zvona uštedjeti mnogo živaca – igranje na sigurno uči vaše dijete da strah mora biti izbjegnut pod svaku cijenu.

Pokažite svojoj djeci da je najbolji način da pobijede strah – da se suoče s njim i odgajićete djecu koja su voljna da izađu iz svojih udobnih zona.

5) Dopuštaju da djeca imaju moć nad njima

Dopustiti djeci da odlučuju šta će porodica jesti za večeru ili gdje će ići na letovanje daje djeci moć za koju nisu razvojno spremna. Ako se odnosite prema njima kao prema ravnopravnima – ili kao šefovima – vi im zapravo oduzimate njihovu mentalnu snagu.

Omogućite svojoj djeci priliku da vježbaju slušanje naredbi, slušanje stvari koje ne žele čuti i obavljanje stvari koje ne žele da urade. Dopustite svojoj djeci da donose jednostavne odluke, dok istovremeno održavate porodičnu hijerarhiju.

6) Očekuju savršenstvo

Očekivati od svoje djece da budu uspješna je zdravo. Međutim, očekivati od njih da budu savršeni obiće vam se o glavu. Naučite svoju djecu da je neuspjeh sasvim u redu te da je u redu ne biti izvanredan u svemu što rade.

Djeca koja teže da postanu najbolja verzija samih sebe, umjesto da teže tome da budu najbolji u svemu što rade, svoju vrijednost neće procenjivati na bazi poređenja s drugima.

7) Dopuštaju djeci da izbjegavaju odgovornost

Dopustiti djeci da preskoče obavljanje nekih kućnih zadataka i odgovornosti može biti primamljivo. Konačno, vi vjerovatno želite da vaša djeca imaju bezbrižno detinjstvo.

Ali, djeca koja obavljaju dužnosti koje su prikladne njihovom uzrastu nisu pretjerano opterećena. Umjesto toga, ona stiču mentalnu snagu koja im je potrebna da postanu odgovorni građani.

8) Štite djecu od bola

Tuga i tjeskoba su dio života. A dopustiti djeci da dožive te bolne osjećaje daje im priliku da se suoče s neprijatnošću.

Pružite svojoj djeci potporu koja im je potrebna da bi mogli da se suoče s boli tako da bi stekli samopouzdanje u svoje sposobnosti suočavanja s neizbežnim životnim situacijama.

9) Osjećaju odgovornost za emocije svoje djece

Razvedriti svoju djecu kada su tužna znači preuzeti odgovornost za regulaciju njihovih emocija. Ovo ima smisla raditi kod veoma male djece. Kasnije, djeca treba da steknu emocionalnu kompetenciju da bi mogla da nauče kako se da kontrolišu svoja osećanja.

Proaktivno učite svoju djecu zdravim načinima nošenja s emocijama kako ne bi zavisili od toga da drugi to rade za njih.

10) Sprječavaju djecu da pogriješe

Neprekidnom kontrolom i ispravljanjem zadatka iz matematike ili proveravanjem da li su spakovali svoj ručak te stalnim podsećanjem na to da obavljaju svoje dužnosti nećete im učiniti nikakvu uslugu. Prirodne posljedice mogu biti jedan od najvećih životnih učitelja.
Dopustite svojoj djeci da pogreše s vremena na vrijeme pa im pokažite kako da uče iz svojih grešaka da bi mogli odrasti u mudrije i snažnije osobe.

11) Brkaju disciplinu i kaznu

Svrha kazne je ispaštanje zbog svojih prestupa. S druge strane, disciplina se svodi na poučavanje dece kako da u budućnosti budu bolji.

Odgajanje deteta koje se boji da će „upasti u nevolju” nije isto što i odgajanje deteta koje želi da donosi dobre odluke. Koristite posljedice koje pomažu vašoj djeci da razviju samodisciplinu koja im je potrebna da donose bolje odluke.

12) Idu linijom manjeg otpora

Iako popuštanje uznemirenom djetetu ili obavljanje kućnih zadataka za koje je zaduženo vaše dijete umesto njega može malo olakšati vaš život, te prečice usađuju nezdrave navike vašoj djeci.

Budite svojoj djeci uzor u odlaganju zadovoljenja i pokažite im da možete da se oduprete tome da birate lakši put. Naučićete ih da su dovoljno snažni da istraju čak i kada žele da odustanu.

13) Izgube iz vida prave vrijednosti

Mnogi roditelji ne usađuju svojoj djeci vrednosti koje smatraju važnim. Umesto toga, oni su toliko zaokupljeni svakodnevnim haosom života da zaboravljaju da posmatraju širu sliku.

Pobrinite se da vaši prioriteti ispravno odražavaju stvari koje najviše cijenite u životu i pružićete svojoj djeci snagu da žive smislenim životom.

Školski portal

Povezani članci

Back to top button