U FokusuVijesti iz zemlje

Objavljen Izvještaj Memorijalnog centra Srebrenica o negiranju genocida: Odgovor na historijski revizionizam

Memorijalni centar Srebrenica je objavio danas Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici 2022, zasnovan na monitoringu i zastupljenosti negiranja genocida u periodu maj 2021. – maj 2022. godine. Izvještaj je rađen u okviru projekta „Istina, dijalog, budućnost“ koji je podržan od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

– Ovogodišnji izvještaj, treći po redu, nastaje kao odgovor na opasnosti koju historijski revizionizam predstavlja za procese izgradnje mira i ciljeva tranzicijske pravde. Zato je važno evidentiranje aktera negiranja genocida i medija koji su u njihovoj službi. Nakon usvajanja takozvanog „Inzkovog zakona”, broj slučajeva negiranja genocida u Bosni i Hercegovini je značajno umanjen, ali ne i sveden na nulu. Nosioci najviših javnih funkcija su i dalje negirali genocid u Srebrenici, ponajviše Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Iako je zakon već nešto manje od godinu dana na snazi, do danas nije zabilježena niti jedna optužnica protiv negatora genocida – poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Za izvještajni period koji obuhvata vrijeme od 1. maja 2021. do 30. aprila 2022. godine, zabilježeno je 693 slučajeva negiranja genocida u javnom medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regije. Monitoringom je zabilježeno da najveći broj slučajeva negiranja genocida dolazi iz Republike Srbije, gdje je zabilježeno 476 slučajeva negiranja, zatim slijedi Bosna i Hercegovina, odnosno bh. entitet Republika Srpska, gdje je zabilježeno njih 176. Zatim slijede Crna Gora, Hrvatska i drugi.

Urednik ovogodišnjeg izdanja na bosanskom jeziku Senad Pećanin u uvodniku je naglasio pogubnost prakse negiranja genocida.

– Fašizam srpskih političkih i intelektualnih elita svojom sistematskom i sistemskom praksom bestijalnog odnosa prema genocidu u Srebrenici nalaže redefiniranje i naučnih teorija o genocidu. Nažalost, svjedoci smo da istovjetna praksa svoju primjenu danas nalazi u propagandi ruskih, srpskih i pojedinih regionalnih medija kada je riječ o skrivanju i pravdanju stravičnih zločina ruske vojske u agresiji na Ukrajinu i ukrajinski narod. Zato smatramo da je važno neprestano ukazivati na pogubnu praksu negiranja genocida u Srebrenici, uz krhku nadu da će potreba za pravljenjem ovakvih i sličnih izvještaja i analiza prestati – napisao je Pecanin.

Među akterima kao negatorima, najčešće se pojavljuje Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (31), zatim Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin (17) i Miodrag Linta, Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije (15).

– Tekst na kojem sam radio predstavlja komparativnu analizu dva međusobno suprotna institucionalna stava entiteta RS kad je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici. U vremenskom rasponu od 18 godina, nakon rata, ovaj entitet je radikalizirao svoje pozicije te etički i pravni odnos prema genocidu i etničkom čišćenju podredio dugoročnim strategijama Srbije, države koja također odbija priznati sudski utvrđeni genocid nad Bošnjacima. Izvještaj koji je publiciran predstavlja snažan alat u detektovanju problema koje društvo ima u procesu suočavanja s prošlošću – poručio je Nikola Vučić, jedan od koautora Izvještaja.

Ukupan broj medija koji su negirali ili poslužili kao platforma za negiranje genocida je 69., a kao negatorski mediji izdvajaju se srbijanski „Alo“, „Informer“, „Novosti“, „Kurir“, „IN4S“, „Pravda“ „Happy TV“, „Objektiv“, „Republika“, „Sputnik“, „Tanjug“, i „Standard“. Među 20 negatorskih medija ulaze i mediji sa sjedištem u entitetu RS, a to su „RTRS“, „SRNA“, Glas Srpske“, „ATVBL“ i „Nezavisne novine“.

– Tokom godine dana monitoringa za Izvještaj, zabilježen je skoro trostruki broj negiranja genocida u Srebrenici u odnosu na prošlogodišnji izvještaj. Zanimljivo je da je od donošenja izmjena KZ BiH negiranje smanjeno za preko 80% u Bosni i Hercegovini. Potpuno je suprotno u susjednoj Srbiji, gdje je negiranje genocida u naglom porastu. Možemo zaključiti na osnovu podataka iz izvještaja da je izmjena zakona imala efekta u Bosni i Hercegovini, međutim zasigurno bi on bio veći da su za negiranje genocida negatori odgovarali – kazao je Edin Ikanović, jedan od članova istraživačkog tima.  

Ovogodišnji Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici djelo je autorskog tima koji su činili Senad Pećanin, Adem Mehmedović, Kadira Šakić, Edin Ikanović i Nikola Vučić. Saradnici na pripremi izvještaja su bili dr. Emir Suljagić. Nedim Jahić, Zlatan Hajlovac i Imer Muhović. Urednica izdanja na engleskom jeziku je Monica Hanson – Green. Izvještaj na bosanskom jeziku je već dostupan na web-stranici Memorijalnog centra Srebrenica.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button