Vijesti iz zemlje

Obilježena 27. godišnjica rušenja Starog mosta

Uz zvuk sirene koja je u vremenu rata u Mostaru značila opasnost po građane te tradicionalnim skokom bez aplauza s novog luka i bacanjem cvijeća u rijeku simbolično u 10:16 sati, obilježena je 27. godišnjica rušenja najvrijednijeg simbola Mostara – Starog mosta, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan 1993. granatama ispaljenim s položaja Hrvatskog vijeća obrane, srušen je most sagrađen 1566. godine. Bio je to za sve Mostarce jedan od najtužnijih dana u historiji grada.

Glasnogovornik Kluba skakača u vodi “Mostari” Saša Oručević rekao je da je svaka godišnjica rušenja tužna te da te 9. novembar u historiji grada ustvari crni dan.

“Skok bez aplauza je najmanje što naš Klub može učiniti. Poruka je to da se nikada i nigdje više ne dogodi takva glupost. Danas smo tu uprkos pandemiji, podsjetit ću da su na današnji dan prije 27 godina ljudi dolazili do mosta i pod granatama”, rekao je.

Njegov sugrađanin Ramiz Tiro vijest o rušenju Starog mosta dočekao je kao logoraš u logoru HVO-a na Heliodromu.

“Iz naših spavaona gledali smo kako tenkovi pucaju na grad i Stari most. Prevrtali su se naši prazni stomaci, jer smo znali da ti projektili padaju po našim najmilijim. Kada su nam javili da je srušen Stari most svi smo plakali. To je bio najteži trenutak u mom životu. Na Starom smo rasli i živjeli pa mi kada se prisjećam 9. novembra 1993. i danas bude teško”, kazao je Tiro.

O Starom mostu i njegovoj izgradnji i graditeljima ispričane su priče i legende.

Neke od njih kažu da je mimaru Hajrudinu bila namijenjena smrtna kazna u slučaju da se luk mosta nakon povlačenja skele raspadne. Sam oblik mosta također ima svoju priču i vjeruje se da on predstavlja život. Da sam most predstavlja jednu polovinu kruga, a njegov odraz u vodi je druga polovina kruga, a ta cjelokupna slika predstavlja život. Stari most u Mostaru obnovljen je 2004. godine.

 27 godišnjica

Stari most u Mostaru porušen je granatiranjem od strane Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 9. novembra 1993. godine. S njim i cijela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.

Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana za redom intenzivno rušile dio po dio mosta. I konačno u 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknulo je remek djelo mimara Hajrudina. Pao je u hladnu Neretvu. Stari most je bio simbol mostarskog građanskog identiteta i simbol najvrjednijeg kulturno historijskog nasljeđa u Bosni i Hercegovini.

Obnova Starog mosta koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine. Prvi kamen u novi luk Starog mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinč. Obnova je završena u julu 2004., a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004. godine. Radove na obnovi mosta uspješno je izvela turska firma ER-BU.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button