Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Obilježena 180. godišnjica rođenja Mehmeda-bega Kapetanovića Ljubušaka

Obilježena 180. godišnjica rođenja Mehmeda-bega Kapetanovića Ljubušaka

U Sarajevu je jučer održan okrugli sto povodom obilježavanja 180 godina od rođenja Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, u organizaciji Gazi Husrev-begove biblioteke i Bošnjačke zajednice kulture Preporod – Instituta za bošnjačke studije.

Ljubušak je utemeljitelj moderne kulture Bošnjaka i o njegovom djelu govorili su direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić, direktor BZK Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Zijad Šehić sa Filozofskog fakulteta i književnik Hadžem Hajdarević.

Prvog maja 1895. godine ulice Sarajeva osvijetljene su električnim svjetiljkama, a za rasvjetu sarajevskih ulica do tada su se koristile uljane lampe. Istoga dana, Sarajevo je postalo jedan od prvih gradova na svijetu sa električnim tramvajima koji su zamijenili tramvaje sa konjskom vučom.

Bila je to zasluga Mehmed bega Kapetanovića Ljubušaka, sarajevskog gradonačelnika. Tokom njegovog mandata (1893 – 1899) izgrađene su Vijećnica i Gradska tržnica, te regulisan tok Miljacke.

Ljubušak je istovremeno bio i pisac, kaligraf, sakupljač duhovnog narodnog blaga svoga naroda. Rođen je 1839. godine u mjestu Vitina kod Ljubuškog. Završio je medresu i izučavao orijentalne jezike. Službovao je u nekoliko bh. gradova i dao značajan doprinos u različitim sferama društvenog života. Preminuo je 1902. godine.

I danas, 180 godina od njegova rođenja i 117 godina nakon smrti, naučnici se još uvijek bave njegovim životom i djelom.

A.J.

Preporod.info

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top