Dijaspora

Obilježavanje sjećanja na Genocid u Srebrenici kroz džemate u Americi

U organizaciji Udruženja preživjelih Srebreničana i bošnjačkih džemata u St. Louisu u nedjelju, 11. jula, poslije podne namaza, u Bosanskom Islamskom Centru u St. Louisu, proučen je tevhid pred duše šehida

BIC St. Louis – St. Louis Islamic Center Nur

U organizaciji Udruženja preživjelih Srebreničana i bošnjačkih džemata u St. Louisu u nedjelju, 11. jula, poslije podne namaza, u Bosanskom Islamskom Centru u St. Louisu, proučen je tevhid pred duše šehida Srebrenice.

U programu su učestvovali svi bošnjački imami u St. Louisu a prisutnima se obratio i Dr. Ermin Sinanović. U sklopu obilježavanja 26. godišnjice u organizaciji istog udruženja u subotu. 10. jula, održan je i tradicionalni nogometni turnir.

Community of Bosniaks in Georgia

  1. jula 2021. godine na 26. godisnjicu genocida u Srebrenici u “Sabur” džamiji u Lawrenceville, GA, proučeni su poslije podne namaza, tewhid i jasin pred duše žrtava genocida u Srebrenici.

Iako daleko od rodne domovine, Bošnjaci u Atlanti (GA) su prigodnim vjerskim programom obilježili 26-tu godišnjicu srebreničkog genocida. Nakon što je proučen jasin i tevhid pred duše šehida. Porodicama i žrtvama genocida, kao i svim prisutnim sa veoma emotivnim govorom, obratio se Taib ef. Karić , imam iz BiH koji se trenutno nalazi u posjeti ovom džematu.

Predivnim i emotivnim ilahijama “ Šehidi “ i “ Nemoj žaliti suzama” koje su predivno izveli najmlađi u ovom džematu, završen je program ovogodišnjeg obilježavanja srebreničkog genocida. Molimo Allaha, dž. š., da žrtvama podari dženneti-firdevs a porodicama sabur-selamet.

Al Kalem BH Islamic Community, Chattanooga TN

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici u džematu Al Kalem BH Islamic Community, Chattanooga TN proučen je Tevhid i Jasin šehidima Srebrenice i održana hutba na temu genocida u Srebrenici.

Islamic Cultural Center of Greater Chicago

U Islamskom Kulturnom Centru u Northbrooku kod Čikaga, 26 godina od genocida u Srebrenici obilježeno je učenjem jasina i tevhida i prigodnim predavanjem od strane imama džemata dr. Hazim ef. Fazlića. Program je prenošen preko društvenih mreža i praćen od strane nekoliko stotina članova i simpatizera najstarije bošnjačke džamije u Americi.

Takodje, Bosansko-Američka Kulturna Asoccijacija BACA, finansijski je podržala biciklijadu koja je 11 jula organizirana u Čikagu od strane The Lilies of Hope, organizacije sa sjedištem u Čikagu.

Bosnian Canadian Islamic Centre London Ontario, Canada

Kao i svake godine džemat London obilježava 11. Juli u trajanju od tri dana. Ove godine prvi dan obilježavanja je započeo sa hutbom u petak. Hutba je predvodjena imamom Avdijom ef Ramičem o Genocidu u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

Takodjer u subotu je održano predavanje Imama i proucen kelime i tevhid u organizaciji sjećanja na šehide Srebrenice. U nedjelju ujutro je prikazan intervju sa dr Emirom Ramicem i Alijom Tabakovicem sa namjerom detaljnog informisanja o genocidu od strane nauke Instituta za istraživanje genocida. Kao i svake godine džemat London prisustvuje sa imamom i predstavnikom u Vindsoru na spomen obilježju. Ove godine je naš džemat poslao molbu za proglas od strane gradonačelnika Londona ali zbog pandemije proglas nije izdat.

Molimo Allaha dž.š.. da nam podari Svoju Milost a šehidima Džennet. Amin.

SABAH – Chicago

Srebrenica u centru Sabah u Čikagu. Počelo je razgledanjem izložbe već u 12:00 sati. Nastavilo se klanjanjem podne-namaza, dženaze u odsustvu, učenjem Jasina, tevhida, čitanjem izvoda iz hutbe reisul-uleme o genocidu u Srebrenici. Učenje su nam uljepšali gosti iz BiH, imam u penziji Refik ef. Crnkić iz Cazina i učenik Asim Imamović iz Visokog.

BECCA Center- Chicago

Chicago u znaku Srebrenice

U organizaciji novoosnovane fondacije “Lilies of Hope” (Ljiljani nade), a uz podršku mnogobrojnih drugih bosansko-američkih nevladinih organizacija koje djeluju u Čikagu, u nedjelju, 11-og jula na poznatoj stazi Lake Trail Northshore organizovana je biciklijada s ciljem sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Preko 50 biciklista učestvovalo je u ovoj biciklijadi koja se evo organizuje drugu godinu zaredom.

Da je Chicago zaista u znaku Srebrenice pokazuje u veliki baner koji je postavio BECCA Center kod svjetski poznatog aerodroma i koji će u narednim danima biti vidljiv hiljadama ljudi koji sa zapadne strane ulaze u grad Chicago.

Osim pomenutih događaja, u centru grada organizovana je i protestna šetnja u organizaciji Udruženja Bošnjaka preživjelih u genocidu kojemu je također prisustvovala zapažena grupa ljudi.

Priredio: Muris Mešić

Akos.ba

Povezani članci