Kultura i tradicijaVijesti iz zemlje

Obezbijeđena sredstva za nove prostorije “Historijskog arhiva” Sarajevo

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) obezbijedilo je sredstva za nove prostorije Javne ustanove “Historijski arhiv” Sarajevo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Potpisivanje Ugovora između Kantonalnog javnog preduzeća “ZOI ’84” i JU “Historijski arhiv” Sarajevo organizirano je u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo.

Ugovore su potpisali v.d. direktora “ZOI ’84” Nevres Alispahić i direktor “Historijskog arhiva” Fuad Ohranović, a potpisivanju je prisustvovao ministar kulture i sporta Mirvad Kurić.

Ministarstvo kulture i sporta obezbijedilo je finansijska sredstva za realizaciju Ugovora kojim se predviđa zakup prostora od 1.000 kvadratnih metara u Zetri za potrebe Arhiva.

Nakon adaptacije, koju će uraditi preduzeće “ZOI ’84” do kraja 2018. godine, “Historijski arhiv” će se useliti u nove prostore, što će omogućiti čuvanje arhivske građe po međunarodnim arhivskim standardima, a sve u cilju njenog očuvanja za buduće generacije.

“Od početka nam je bilo važno raditi na rješenjima problema, od arhivskih do programskih, koji su se gomilali godinama. U zadnje vrijeme ih uspješno rješavamo. U ulici Ferhadija je oformljen galerijski prostor koji će uskoro biti završen. Želja nam je da svo bogatstvo koje Arhiv posjeduje bude prezentirano u galerijskoj formi, te izloženo i dostupno kako građanima Kantona Sarajevo, tako i što većem broju turista. Nadalje, problem smo imali i sa depoom jer je bio smješten u neadekvatnim prostorijama. Zato smo radili na projektu sa ‘ZOI ’84’ da bismo dio depoa smjestili u njihove prostorije i time ga trajno sanirali”, rekao je ovim povodom Kurić.

Ohranović je izrazio zadovoljstvo što se projekt koji je trajao godinu dana, zahvaljujući Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, privodi kraju.

“U novom prostoru, čija se adaptacija planira do kraja ove godine, ‘Historijski arhiv’ će smjestiti značajan dio depoa koji je trenutno u neuslovnim prostorijama. Pored depo prostora planiran je i prostor za prateće sadržaje kao što je knjigoveznica, soba za digitalizaciju, te kancelarijski prostor za uposlenike. Ovim će uvjeti za rad biti znatno poboljšani, a naš depo će biti najmoderniji u Bosni i Hercegovini. Moram reći da smo od tri početna problema, uz pomoć Ministarstva, riješili dva goruća”, istakao je Ohranović.

Alispahić je rekao da mu je pripala čast verifikovati Ugovor koji je kruna dugogodišnjeg rada Ministarstva kulture i sporta KS, “Historijskog arhiva” i preduzeća “ZOI ’84”.

“U narednom periodu Arhiv će završiti projekt, a ‘ZOI’ će raditi na adaptaciji prostora. Ova saradnja institucija i privrednih društava je primjer kako se može doći do rješenja na obostrano zadovoljstvo”, dodao je Alispahić.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button