Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > O moralnoj odgovornosti novinara

Novinarski poziv treba podrazumijevati tačno, istinito, nepristrasno, slobodno i nezavisno izvještavanje, iz koga proizilazi poštovanje čovjekova dostojanstva.

O moralnoj odgovornosti novinara

Komunikacija posredovana medijima, čiji je osnovni cilj prenošenje informacija te upućivanje javnosti prema određenoj javnoj raspravi, dakako je u neraskidivoj vezi sa moralnom odgovornošću komunikatora. Rastući uticaj medija omogućava manipulaciju publikom, mediji mogu generisati pozitivan ili pak negativan kontekst određene informacije, stoga je neophodno promišljati i govoriti o moralnoj odgovornosti novinara.

Šta podrazumijevamo pod pojmom morala ili etike?

Poimanja navedenih termina su mnogobrojna, međutim, teoretičari se slažu da pojam morala podrazumijeva želju za stvaranjem boljeg i humanijeg svijeta u kojem će svi pojedinci imati ispunjen život. Moralni zakoni koji se odnose na novinare se u suštini podudaraju sa opštim moralnim načelima. Novinarstvo je profesija koja zahtijeva veću društvenu odgovornost od privrednih djelatosti, stoga, novinar bi u svom izvještavanju trebao uvažavati načelo poštenja, tačnosti, privatnosti, slobode, objektivnosti i iskrenosti.

Bavljenje novinarstvom se treba temeljiti na principu opće etike, pa tako, imajući u vidu moralna načela, novinar bira svoj način izvještavanja, ali je potrebno naglasiti da se navedeno odnosi na slobodno novinarstvo, neovisno o politici ili pak ekonomiji, a u sklopu pluralističkog društva. Nažalost, svjedoci smo prisustva širenja neistina, emisija bez kulturne vrijednosti, nedorečenih rasprava, poluprenesenih informacija te uzimanja čovjeka za sredstvo, a ne za cilj. Sve navedeno spada u probleme novinarske prakse, te za sobom povlači moralna načela.

Novinar bi prilikom prikupljanja informacija trebao isključiti lična uvjerenja, biti nepristrasan, svaku informaciju provjeriti iz dva različita izvora, te iste vjerno prenijeti. Navedeno je da novinari treba da poštuju načelo slobode, međutim, problem nastaje u pogrešnoj percepciji termina sloboda, stoga novinari zauzimaju stav da je sve dozvoljeno. Istinost je neophodan kriterij objektivnog novinarstva, a zahtijeva punu odgovornost novinara u svakodnevnom radu. Novinarski poziv treba podrazumijevati tačno, istinito, nepristrasno, slobodno i nezavisno izvještavanje, iz koga proizilazi poštovanje čovjekova dostojanstva. U svom radu novinari su dužni braniti slobode i vrijednosti, uvažavati pluralizam ideja, opirati se svim oblicima cenzure te pridonositi razvoju države. Kao što je spomenuto, novinarsko izvještavanje može uticati pozitivno ili negativno, i stoga je neophodno postojanje moralog kodeksa.

Odgovornost je i na urednicima, medijskim kućama, vlasti, potrebno je uvažavati pristigle kritike, ali bi svaki novinar trebao razmisliti o moralnim normama koje nosi u sebi, te bi također trebao razmisliti o osobama prema kojima snosi odgovornost – primateljima informacije, koji od novinara očekuju relevantnost, pravovremenost i objektivnost, pa tako na novinarima ostaje da  daju svoj maksimalni doprinos i sa apsolutnom svjesnošću obavljaju zadatke koje novinarski poziv sa sobom nosi.

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com