Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Novi Pazar: Održan skup “Pohod na Hadžet i šehidska dova”

Novi Pazar: Održan skup “Pohod na Hadžet i šehidska dova”

Ni danas ne znamo potpunu istinu i nikada nećemo zaboraviti niti ćemo dozvoliti da nam se ponovno nešto slično desi, poručeno je između ostalog, danas na skupu “Pohod na Hadžet i šehidska dova”, organiziranom u spomen na sandžačke Bošnjake i Albance ubijene u masovnim likvidacijama komunističkog režima pred kraj Drugog svjetskog rata u Novom Pazaru.

Skup pod nazivom “Pohod na Hadžet i Šehidska dova” koje od 2010. godine svakog 4. septembra organiziraju Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) i ovoga puta je počeo povorkom iz centra Novog Pazara do novopazarskog naselja Hadžet.

U Koloni predvođenoj velikodostojnicima Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), pored imama i građana bili su jednobrazno odeveno mladići s fesovima. Oni su, uz učenje tekbira (veličanje Boga) nosili bošnjačke i zastave Islamske zajednice. U koloni su bili predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), bivši sandžački muftija i auktuleni predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Muamer Zukorlić, kao i članovi porodica ubijenih na Hadžetu.

 

Pred oko hiljadu prisutnih uz učešće mladih imama, kod 5. mjesne zajednice, na prostoru vakufa „Mearif“, jednom od mjesta za koje se zna da su vršena strijeljanja, proučeni su odlomci iz Kur’ana i zajednička dova za nevino stradale.

Obraćajući se prisutnima predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić je ukazao na značaj obilježavanja ovog datuma i održavanja skupa.

„Okupili smo se ovdje da se prisjetimo šehida Hadžeta, iz reda Bošnjaka i Albanaca, onih koji su na pravdi Boga ubijeni. Oni su ubijeni samo zato što su htjeli sačuvati svoj ponos, svoju vjeru, svoje dostojanstvo. ubijeni su zato što nisu htjeli prodati i izdati“, rekao je muftija Dudić i dodao da se o šehidima Hadžeta sedamdeset godina nije smjelo ni govoriti.

– Podaci o strijeljanima u arhivi za poljoprivredu –

I ovog 4. septembra na Hadžetu je bila i nana Sadija Plojović (74) koja je imala dvije godine kada joj je otac Muharem proglašen za narodnog neprijetelja i strijeljan na stratištu Hadžeta. Nana Sadija i ovoga puta ističe da će nastaviti da se bori kako bi pronašla posmrtne ostatke svog roditelja.

„I dalje tražim kosti moga oca, neću nikada odustati i nikoga se ne plašim. Moja majka je vidjela gdje je on strijeljan, to je bila jedna velika grobnica. Kao mlada nisam smjela sa sestrom da dođem ovdje, jer nam je majka govorila pobiće i nas, ne govorite ko vam je otac“, ispričala je nana Sadija izrazivši nezadovoljstvo zbog odnosa države prema njenoj porodici.

Njen otac Muharem Plojović jedan je od desetorice „narodnih neprijetalja“ iz Sandžaka koje su važeći sudovi u Srbiji rehabilitovali. Prema riječima nane Sadije, iako je njen otac rehabilitovan, članovi porodice treba da plate značajne sudske troškove, a država jeočevu nepokretnu imovinu prodala privatnim vlasnicima.

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) i direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru Admir Muratović kazao je da ni danas nije poznata potpuna istina šta se sve u Novom Pazaru desilo u periodu od novembra 1944. do februara 1946. godine.

„Znamo da je preko dvije hiljade Bošnjaka, najuglednijih, nestalo sa lica zemlje samo zato što su smetali uspostavi nove vlasti i ideologije“, rekao je Muratović.

Prema riječima Muratovića i dalje se pokušava prikrivati istina o ovim događajima, a više od dvadeset svjedoka je potvrdilo da su na tom mjestu strijeljani Aćif Efendija, Ahmet Daca, Ejup-beg Ljajić, Hamdija Saračević, Ramiz ef. Paljevac…

„Od istine odustati nećemo, niti ćemo se umoriti. Vršićemo legalni i legitimni pritisak na nadležne organe da nam pomognu u otkrivanju potpune istine. Egzaktne zvanične podatke nemamo ni danas i brojka ubijenih se kreće od nekoliko stotina do preko dvije hiljade. Dio dokumentacije je pronađen u odjelu arhiva za poljoprivredu. O broju ubijenih ću prestati da govorim onog trenutka kada učine dostupnim spiskove“, kazao je Muratović dodavši da su uspjeli doći do spiskova od oko 1.600 ubijenih u Limskoj dolini.

Tokom skupa na novopazarskim ulicama, uz privremeno zastavljanje saobraćaja, bilo je prisutno više pripadnika policije.

U periodu od 28. 11. 1944. do 21. 1. 1945. godine, od strane tadašnjih komunističkih vlasti, likvidirano je preko 2.000 najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja, a njihovi posmrtni ostaci su pokopani na vakufskom dobru “Mearif” na Hadžetu.

Današnji datum, 4. septembar je odlukom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, proglašen danom sjećanja i dove za nevino stradale.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top