Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Novi ciklus #inspiracija_by_akos WhatsApp: Citati iz romana “Nisam te se nagledao” Edina Krehića

Novi ciklus #inspiracija_by_akos WhatsApp: Citati iz romana “Nisam te se nagledao” Edina Krehića

Nakon ciklusa sa Noumanom Khanom, Tariqom Ramadanom, Yasmin Mogahed, dr. Aida e-Karnijem i Rekli su o Poslaniku, a.s., Citati istaknutih Bošnjaka, Izvori bereketa – produktivnosti, pouka iz sure Fatiha za uspješniji dan, navike mentalno jakih osoba, citati iz romana “Altruista“ , redakcija portala Akos.ba je pripremila novi ciklus citata iz romana “Nisam te se nagledao” autora Edina Krehića.

Ovo je odlična prilika da se upoznate sa ovim romanom kroz najinspirativnije citate.

O knjizi 

Roman “Nisam te se nagledao” svoju prvu promociju je imao u Ljubuškom u julu mjesecu 2017. godine u okviru tradicionalnog susreta Ljubušaka. Izdavač roman je PalmBooksa.

Krehićev otac Enes, posthumni dobitnik Zlatnog ljiljana, rođen je u Ljubuškom, i Edinu je Udruženje Ljubušaka dodijelilo izuzetnu čast da otvori pomenuti skup, na kojem su, pored Krehića, govorili i Isnam Taljić i Avdo Huseinović.

Knjiga napisana za mjesec dana

“Jedva sam čekao da dođem s posla, i da iz sebe izbacim tu priču, koja me dugo prati. Znao sam kakav će biti početak i kraj, što je bilo poseban izazov”, kaže Krehić za Osobođenje.

Moto knjige je pripovjetka Skinut ću ti zvijezde u kašiku, za koju je autor 2010. godine na kulturno-književnoj manifestaciji Susreti Zija Dizdarević dobio prvu nagradu.

Inače, kao i u prethodnim svojim djelima (Čuvaj se, i Jednog dana doći ću, oče), i ovaj put su porodični korijeni i odnosi osnova Krehićevog romana, čija radnja se odvija najvećim dijelom u ratnoj Srebrenici.
“Kao metafora stradanja Bošnjaka u prošlome ratu, Srebrenica vas jednostavno priziva da joj se posvetite, a ja sam odabrao priču o dubokim ožiljcima koje, kao što je to i kod mene, nosi svako dijete kada naprasno izgubi roditelja. Mene boli svačija rana, ali, naravno, najviše znam o svojoj. No, bol je bol, i volio bih da genocid u Srebrenici, i sve oko nje počne da se posmatra i iz ovog ugla”, ističe Krehić, uvjeren da je njegovanje kulture sjećanja, pa i pisanjem o ličnim dramama, najsigurniji put da brdo zaborava ne pokrije baš sve. Opširnije o promociji možete pročitati ovdje.

Biografija autora
Edin Krehić je rođen 14. jula 1973. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Fakultetu političkih nauka, Odsjek žurnalistika. Iz štampe mu je već izašlo treće izdanje romana Čuvaj se, a taj njegov prvijenac je preveden na arapski jezik i objavljen na arapskom tržištu, u okviru Madarek publishing house (UAE, Dubai).

Za roman „Jednog dana doći ću, oče“ nagrađen je Plaketom Ajvatovice za 2014. godinu. I ova knjiga je prevedena i štampana na arapskom jeziku, a prevodi se i na engleski.

Nagradu za radio dramu „Breaking News“ dobio je 2009. godine na BH radiju 1. Scenarista je kratkog igranog filma „Ludwig von Sarajevo“, koji je obišao festivale od Istanbula do Beča i Melburna, a predstavljen je u program Sarajevo Film Festivala. Ovaj film je dobio priznanje na međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu “Human district”, a dodjela nagrada bit će upriličena u Beogradu 10. decembra.

Urednik je na web portalu Al Jazeere Balkans u Sarajevu.

Oženjen je, otac Harisa i Asje.

***

Pridružite se Facebook stranici Edin Krehić

#nisam_te_se_nagledao

#edin_krehic

#inspiracija_by_akos

Da biste se pridružili WhatsApp zajednici AKOS-a #inspiracija_by_akos potrebno je da pošaljete poruku “Prijava” na br. mob +387 61/020 – 108.

Kako se prijaviti?

Oni koji se prijave na broj +387/061-020 108 dobivat će dnevno kombinovane sadržaje (jedna poruka) kroz tekst/sliku/link motivirajućeg sadržaja.

Potrebno je da na naznačeni broj +387/061-020 108 pošaljete poruku na WhatsApp “Prijava” i da spremite ovaj broj u svoj imenik.

Napomena: Prijave za #inspiracija_by_akos slati putem aplikacije WhatsApp, a ne kao SMS.

Oni koji već dobijaju poruke ne trebaju se prijavljivati na nove cikluse.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top