Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Edin Krehić za portal Akos.ba povodom nagrade u Beogradu: Ludwig von Sarajevo ide na nove festivale

Edin Krehić za portal Akos.ba povodom nagrade u Beogradu: Ludwig von Sarajevo ide na nove festivale

Na posljednjem Sarajevo film festivalu imali smo priliku gledati kratki igrani film Ludwig von Sarajevo, koji je oduševio zahtjevnu festivalsku publiku. Da je ovo jedno veoma uspješno filmsko ostvaranje govori nam i činjenica o priznanju za ovaj film na međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu “Human district”, a dodjela nagrada bit će upriličena u Beogradu 10. decembra.

Režiser ovog filma je  Reshad Strik,  a scenarij za film Ludwig von Sarajevo napisao je Edin Krehić, urednik na Al Jazeeri Balkans, književnik i scenarist, koji je javnosti u regionu poznat po svoja tri više nego uspješna romana. Upravo Edin Krehić u kratkom razgovoru za portal Akos.ba govori na koji način je došlo da snimanja ovog filma, te koji su budući planovi ostatka ekipe koja stoji iza ovog filmskog ostvaranje:

„Do snimanja filma je, u suštini, došlo iznenada, barem za mene. Režiser Reshad Strik me nazvao kasno naveče i rekao otprilike – “treba mi scenarij za kratki film”. Prva mi je na um pala priča o najmanjem katoličkom groblju u Sarajevu, na Zmajevcu iznad grada, gdje su sahranjena dva Austrougarska vojnika, poginula tokom napada na Sarajevo 1878. godine. Tu kao da čovjek zakorači u staro vrijeme, jer je sve originalno iz tog perioda: nadgrobni spomenici u obliku krsta, ograda, itd. To je tipična muslimanska mahala, i baš tu mještani brinu o tom groblju: čuvaju ga, čiste, pale svijeće. Mene je to fasciniralo.“ – ističe Krehić

„Scenarij sam poslao do ujutro, a film je snimljen za jedan dan nevjerovatnim zalaganjem i entuzijazmom cijele ekipe, sjajnih ljudi i profesionalaca. Uglavnom, film sada ide na nove festivale, a Reshad je predložio i da bude prikazivan na promocijama mog novog romana, tako da se radujem druženjima sa gledaocima i čitaocima.“ – zaključio je Krehić na kraju razgovora.

Za Akos.ba razgovarao Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top