Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Nesreća dolazi samo zbog grijeha, a odlazi samo s pokajanjem

Nesreća dolazi samo zbog grijeha, a odlazi samo s pokajanjem

Jedna od posljedica grijeha je nestanak blagodati i nastanak nedaća.

Blagodati nestaju uslijed grijeha, kao što i nedaće nastaju uslijed grijeha.

Ali ibn ebi Talib, radijallahu anhu, je rekao: „Nesreća dolazi samo zbog grijeha, a odlazi samo s pokajanjem.“

Uzvišeni Allah kaže: „Kakva god vas bijeda zadesi, to je zbog grijeha koje ste zaradili, a On mnoge i oprosti.“ (Kur'an, Eš-Šura, 30.)

Znači, Allah, dž.š., neće čovjeku oduzeti blagostanje sve dok čovjek sam sebe ne liši blagostanja, tako što pokornost Allahu zamijeni s griješenjem, zahvalnost nezahvalnošću, uzroke zadovoljstva uzrocima srdžbe…

Kada čovjek postane nepokoran Allahu, i njegove blagodati bivaju uklonjene što je prikladna kazna. Allah neće nikome nepravdu nanijeti.

A kada griješenje zamijeni s dobrim djelima i pokornošću, Allahu mu kaznu zamijeni oprostom i blagostanjem, a slabost jačinom, kao što stoji u slijedećem ajetu:

„Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni. A kad Allah hoće da jedan narod kazni, niko to ne može spriječiti; osim Njega nema mu zaštitnika.“ (Kur'an, Er-Ra'd, 11.)

U nekim predajama stoji da je Allah, dž.š., rekao:

„Tako mi Moje slave i moći, nijedan rob neće iz stanja koje je Meni drago preći u stanje koje ne volim, a da ga Ja ne prenesem iz stanja koje on voli u stanje koje ne voli.

Nijedan Moj rob neće prijeći iz stanja koje ne volim u stanje koje volim, a da ga Ja ne prenesem iz stanja koje on ne voli u stanje koje voli.“

Izvor: Ibn Kajjim el-Dževzijje, „Bolest i lijek“

Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top