U Fokusu

Nermina Čakić: Prva hafiza Kur’ana koja je postala općinska vijećnica u BiH

Hfz. Nermina Čakić je prva hafiza Kur’ana koja je izabrana u općinsko vijeće u BiH

Hfz. Nermina Čakić je rođena u Travniku, od oca Salke i majke Ramize. Nakon završetka osnovnog obrazovanja upisuje Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku. U aprilu 2009. godine, kao učenica četvrtog razreda medrese, pod mentorstvom prof. hfz. Fadila Bektaša završava hifz Časnog Kur’ana. Hafiska dova je proučena u nedjelju, 3. maja 2009. godine. Vrijedi spomenuti da je ona prva hafiza Kur’ana iz Travničke medrese. 

Diplomirala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 2014. godine stekavši zvanje profesora islamske teologije. Završila postdiplomski studij na istom fakultetu i trenutno je u procesu izrade magistarskog rada. Kao stipendista angažovana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, u Arhivu IZ -a.
Na proteklim lokalnim izborima, hfz. Nermina je bila kandidat za Općinsko vijeće Novi Travnik. S osvojenih 505 glasova, postala je vijećnica i time ostvarila dva uspjeha. Prva je žena s hidžabom u Općinskom vijeću Novi Travnik, te prva hafiza Kur’ana izabrana u neko općinsko vijeće u cijeloj BiH.

Tim povodom s hfz. Nerminom Čakić smo obavili razgovor za naš portal.

Prva ste hafiza Kur’ana u BiH izabrana u općinsko vijeće. Koliko vam znači taj uspjeh?

Nermina Čakić: Da, prva sam hafiza izabrana u općinsko vijeće i ujedno prva žena s hidžabom u općinskom vijeću Novog Travnika. To je uspjeh i novitet koji zasigurno ruši stereotipe o pokrivenoj ženi kao onoj kojoj je mahrama prepreka za bilo kakav društveni angažman. Vjera, mahrama, a u mom slučaju i hifz su snaga i prednost u svemu što radim. To ću pokazati i kroz svoj politički angažman, posebice onima koji su taj angažman vidjeli kontradiktornim mojim vjerskim uvjerenjima i činjenici da sam čuvar Božije Knjige. Uvriježeno mišljenje o politici kao prljavom i pokvarenom poslu, usađeni animozitet naspram nje smatram sasvim pogrešnim. Njena primarna svrha – biti u funkciji ljudi, održavati harmoniju u ljudskom društvu i činiti ga boljim – izgubila se onog trenutka kada smo dopustili da nam političke i druge pozicije zauzimaju osobe koje ih nisu dostojne, osobe bez kvalifikacija, karaktera, znanja i morala. Tome su doprinijeli i svi oni koji su ustuknuli pred takvima i potčinili im se bez pogovora i borbe. Sretna sam i zahvalna na povjerenju kojeg su mi ukazali moji sugrađani smatrajući me dovoljno kompetentnom da budem njihov „glas“ i predstavnik u vijeću. Opravdati to povjerenje i ispuniti preuzeti emanet je moja obaveza u naredne četiri godine.

Šta vas je motivisalo da se uključite u političke vode?

Nermina Čakić: Svako od nas treba pronaći način da bude koristan i produktivan član društva u kojem bivstvuje. Biti kao pojedinac na usluzi drugima, pružiti svoj potencijal na raspolaganje i djelovati proaktivno zarad dobra zajednice je, čvrsto vjerujem, jedan od načina da svoju i svakodnevnicu drugih učinimo boljom, život ljepšim. Vođena time, u proteklom periodu sam davala dio sebe, dio svojih mogućnosti kroz raznorazne aktivnosti i projekte, a politika, u ovom slučaju funkcija općinskog vijećnika je upravo jedno od sredstava da nastavim s time. Dakle, ovo je moj način da se borim: za svoju mjesnu zajednicu, za svoju općinu, svoje sugrađane, državu, za bolje sutra.

Koliko je, po vašem mišljenju, važno prisustvo žena muslimanki u društvenom životu, pa i politici?

Nermina Čakić: Islam sa svojim savršenim konceptom potiče ženu na sudjelovanje u javnom i intelektualnom životu društva. Svojim primjerom su nam to najbolje demonstrirale časne ashabijke, žene za vrijeme Poslanika, a.s. i prvih generacija: hazreti Hatidža je bila vrsna trgovkinja, uspješna poslovna žena koja je dala veliki materijalni doprinos na putu islama, a hazreti Aiša je bila glasoviti fakih tog vremena, veliki poznavaoc hadiske nauke, a bilo je i onih koje su učestvovale u vojnim pohodima poput Ummi Amir na Uhudu i Ummi Atijja za koju se navodi da je učestvovala u sedam vojnih pohoda sa Poslanikom. Potom, tu su vrsne pjesnikinje, učiteljice, pravnice, doktorice, kaligrafkinje, vladarice pojedinih oblasti i država. Sve one su ravnopravno učestvovale u životu muslimanskog društva i doprinosile njegovom razvoju. Danas je situacija takva da se žestoko moramo boriti za bilo kakav istup naprijed i neki značajniji prostor u društvu. No, mora se reći da je i žena muslimanka ponekad robinja same sebe. Nedovoljno smo uključene u naša društvena zbivanja, nedovoljno zainteresovane za svijet oko nas, same sebi vrlo često suzavamo vidike i svoje mjesto isključivo za kuću vežemo. No, optimističnim nas svakodnevno čini jedan broj žena muslimanki koje svojim radom u različitim oblastima naše društvo čine boljim. One zaslužuju veću pomoć i pažnju bh. društva i Islamske zajednice.

Koji su najveći izazovi koje očekujete u političkoj karijeri?

Nermina Čakić: Činjenica je da su muškarci ti koji imaju nadmoć i primat u skoro svim društvenim segmentima. Takav slučaj je i sa tzv. političkom scenom. Vrlo malo je žena aktivno uključenih u političko djelovanje počevši od najnižih instanci pa nadalje. I u takvom ambijentu djelovati je već dovoljan izazov. Ali, sa entuzijazmom dočekivam rad u općinskom vijeću vjerujući da će to biti plodonosan put i da će svi izazovi biti poticaj za dalje.

Čemu ćete posvetiti najveću pažnju u svom političkom djelovanju?

Nermina Čakić: Novi Travnik se suočava sa problemima koje dijeli većina manjih općina u našoj zemlji. Borba s njima uveliko traje zahvaljujući čelnim ljudima općine i entuzijastima koji vole ovaj grad. Svakako da ću se pridružiti i pružiti podršku svakoj inicijativi koja će usrećiti Novotravničane i biti za njihovo dobro. Posebno smatram bitnim skoncetrisati se na mladu populaciju Novog Travnika, naročito onima koji se ističu svojim radom – pružiti im podršku i dati motiv za još bolje rezultate. S druge strane, mnogo je onih koji su usljed raznoraznih problema ili neadekvatnih sadržaja kojima bi ispunili svoje vrijeme ogrezli u različitim vrstama ovisnosti, porocima i drugim društveno neprihvatljivim i nemilim pojavama. Pokazati im alternativu, ponuditi im stalne odgojno – obrazovne, kulturno- zabavne sadržaje kojima će posvetiti svoje vrijeme i u kojima će moći iskazati svoje talente je neophodno sredini u kojoj živimo. To je ono čemu ću posvetiti svoje početno djelovanje.

Mladi se često žale na probleme, od kojih posebno na nezaposlenost i manjak perspektive, zbog čega se odlučuju na odlazak iz Bosne. Zašto ste vi odlučili da ostanete i da se borite?

Nermina Čakić: Nikada nisam razmišljala o napuštanju BiH, izuzev privremenog odlaska radi studija i usavršavanja. Bilo gdje drugo izvan BiH, sigurna sam, ne čekaju nas unaprijed dobivene zasluge niti bilo šta drugo. Kao i ovdje, moramo se sami izboriti za svoje dobro, no istina je da u našoj zemlji podloga i prilika za takvo što vrlo često je malo. Značajan broj mladih se upravo zato odlučio drugdje otići, ali svjedočimo i mladima koji uprkos nepovoljnim prilikama u bh. društvu rade fantastične stvari dokazujući da se i ovdje ipak trud i rad vrednuju. Uvjerena sam da uz maksimalan napor svakog od nas možemo stvoriti povoljan ambijent i uživati u našoj divnoj BiH. Jer, ovo ovdje je naša domovina. Po prvi put imamo nezavisnu domovinu – i na nama je šta ćemo uraditi. Postoji nada, imamo domovinu, imamo divne, izuzetne i pametne ljude koji su spremni dati svoj doprinos napretku zemlje. Na nama je da ostanemo i borimo se, ili da jednostavno, bez bilo kakvog napora, odemo.

Vaši budući planovi?
Nermina Čakić: Uz politički angažman, nastavljam sa svojim daljnjim obrazovnim putem. Moj fokus u narednom periodu će biti i podučavanje drugih, posebno mladih islamskim naukama, te hifzu Časnog Kur’ana.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button