Nauka i tehnologija

Nema više pasoša, odsad putujemo uz pomoć aplikacije

Aerodrom Helsinki počinje testirati digitalne pasoše na letovima Finnaira za Ujedinjeno Kraljevstvo, s ciljem olakšavanja putovanja i ubrzavanja granične kontrole

Finska granična policija započela je testiranje nove digitalne putne isprave koja vrijedi jednako kao i tradicionalni pasoš na aerodromu Helsinki. To je pionirski postupak koji može promijeniti način kretanja kroz aerodrome i brzinu procedura. Za sada je test ograničen na nekoliko letova Finnaira za UK.

Graničari su već u februaru najavili pilot test za korištenje digitalne putne isprave na kontroli aerodroma u Helsinkiju. Tada je rečeno da će projekt osigurati podatke za zakonodavne potrebe Evropske komisije i za “širok skup politika vezanih uz digitalni identitet”, uvijek s ciljem olakšavanja putovanja i ubrzavanja graničnih kontrola.

Nakon mjeseci tehničkih i pravnih prilagođavanja, testovi Digital Travel Credentials (DTC) započeli su 28. augusta. Fincima koji su bili zainteresirani za sudjelovanje rečeno je da preuzmu aplikaciju (FIN DTC Pilot) i registriraju se kao ‘testeri’ u policijskoj stanici u Helsinkiju ili na aerodromu. Zatim, moraju poslati zahtjev graničnoj policiji između najmanje četiri sata prije putovanja svaki put kada lete iz Helsinki-Vantaa s Finnairom za London, Manchester ili Edinburgh, te isto napraviti pri povratku.

Cijeli proces je serijom slika Granična policija objavila na Instagramu.

Putnici koji su se prijavili za eksperiment koristit će posebnu kontrolnu tačku za lakši prolaz. Prema biltenu finske Granične policije, ovo je prvi put u svijetu da je DTC digitalna putna isprava testirana na pravoj graničnoj kontroli. Uz pilot projekt koji je u toku u Finskoj, druge zemlje poput Hrvatske, Nizozemske i Kanade također žele uvesti digitalnu putnu ispravu.

Aerodriom u Helsinkiju često je jedan od pionira kada je u pitanju implementacija novih tehnologija za ubrzavanje putovanja. Na primjer, već mjesecima koristi nove CT skenere za prtljagu, koji generiraju pouzdanu i sigurnu 3D sliku, čineći nepotrebnim uklanjanje elektronskih uređaja iz kofera i omogućavaju nošenje tekućina.

akos.ba

Povezani članci