Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Nema kraja teroru iz Guantanama: ‘Jao, pogriješili smo’

Nema kraja teroru iz Guantanama: ‘Jao, pogriješili smo’

Piše: Belen Fernandez

U Reutersovom izvještaju od 18. septembra pisalo je: "Bivši zatvorenik u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo preminuo je boreći se na strani antivladinih pobunjenika u Siriji, kako tvrde članovi islamističke opozicione grupe, koji su postavili snimak njegove sahrane na YouTube." Mohammed al-Alami, porijeklom Marokanac, koji je od 2002. do 2006. godine bio zatvoren u Guantanamu, navodno je prvi bivši zatvorenik koji je stradao u ratu u Siriji. 

‘Debata’ o narednim koracima svela se na korak koji je postao Obamin zaštitni znak: provođenje praksi koje su u osnovi iste kao i one koje provode njegovi kritičari, a pretvaranje da to ne čini.

Za komentiranje ove vijesti za Reuters zadužen je bio Aaron Zelin, član Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, vlasnik web stranice Jihadology.net, savjetnik i predavač u Centru za borbu protiv terorizma pri američkoj vojnoj akademiji West Point i svijetli primjer rasta broja ekspertize za pitanja terorizma nakon 11. septembra 2001. godine.

Slijedi Zelinov komentar, koji je Reuters citirao: "[Alamijeva smrt] sadrži implikacije za debatu o temi šta SAD radi s pojedincima koji su još u Guantanamu i šta se može dogoditi ako se vrate u domovinu, odnosno ako budu pušteni na slobodu."

S obzirom na to da WINEP predstavlja glavni stub izraelskog lobija, ne iznenađuje mogućnost da predstavnici ove organizacije pretvaranje tuđe zemlje u ilegalne zatvore smatraju neopravdanom praksom.

"Debata" o narednim koracima u slučaju preostalih zatvorenika u Guantanamu (od kojih je, kako izvještava Reuters, njih 84 davno dobilo dopuštenje za oslobađanje), svela se na korak koji je postao Obamin zaštitni znak: provođenje praksi koje su u osnovi iste kao i one koje provode njegovi kritičari, a pretvaranje da to ne čini.

 ‘Jao, pogriješili smo’

Ti kritičari su korisni za ovaj poredak stvari, jer se pored njih Barack Obama doima kao razuman čovjek. U nedavno prikazanom Al Jazeerinom dokumentarnom filmu koji nosi naziv Život nakon Guantanama, a koji je sniman u okviru serijala Linije razdvajanja, prikazan je i snimak govora republikanskog senatora Teda Cruza na prvom kongresnom saslušanju o ovom zatvoru u periodu od četiri godine…

 

 Tekst u cjelosti možete pogledati na poratlu AJB:

Nema kraja teroru iz Guantanama

balkans.aljazeera.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com