Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Neka to bude za početak, barem jednom u sedmici

Neka to bude za početak, barem jednom u sedmici

Život postaje sve teži i zahtjevniji. Koliko se god trudili, da sebi olakšamo, teško u tome uspijevamo. Jednostavno, klonemo duhom, tijelo osjeća slabost, sve su češće glavobolje, tako da tražimo načine i metode, kako bi dušu i tijelo odmorili i onda se vratili svakodnevnim potrebama.

Neko se odmori uz fino društvo i kahvu, pa na kraju kaže zadovoljan: “E vala, baš mi je ovako nešto trebalo!“ Opet, neko drugi, odmora se uz film, seriju, utakmicu. Nekog smiruje šetnja, ribolov, planinaranje. Svako nađe određeni način, kako bi odmorio dušu i tijelo.

Međutim, ima jedna metoda, koja se pokazala itekako efikasnom, kad je u pitanju odmaranje duše i tijela, ustvari, ova metoda, povlači za sobom mnoge druge koristi, koje mogu čovjekov život učiniti puno ljepšim, ako ustraje u praktikovanju iste. A inače, ova ibadestka metoda, rijetko se praktikuje a ona je posebna u odnosu na druge.

U pitanju je noćni namaz. Znam, već je na ovu temu dosta toga napisano, međutim, to je tako bogata i sadržajna tema, da se uvijek može nešto pronaći, što će dušu učini plemenitijom.

Znate, naviti sat, kako bi se probudio na noćni namaz pred samu zoru a onda to i učniti draga srca i nasmijana lica, je dokaz vaše želje, da se osamite sa svojim Gospodarem, da Mu se izjadate, da Ga zamolite za ono što vam treba. A treba nam svega! Treba nam oprosta, Njegove milosti, treba nam Njegova zaštita, treba nam bereketa i nafake, treba nam smiraja i zadovoljstva u duši.

Stajati pred Gospodarem u zadnjoj trećini noći, sam, okružen mrakom i tišinom, polahako šaputati Njegove riječi, razmišljati da te On upravo čuje i zna, da si ustao samo zbog Njega, je dokaz tvoje ljubavi prema Njemu.

Dova i sedžda. To su dva posebna ako ne i najljepša trenutka na noćnom namazu. Najbliža dova Allahu jeste ona na sedždi, a najdraže sedžde Uzvišenom Allahu, jesu one na noćnom namazu u zadnjoj trećini noći. Zato zamislite samo te dvije blagodati, na sedždi si pred svojim Gospodarem, u najljepše vrijeme, zadnja trećina noći, ponizno i skrušeno, doviš i tražiš.

A najbolji zikr, koji možeš kazati u najljepše vrijeme, Allahu najdrže, jeste istigfar, traženje oprosta od Allaha. Baš u to vrijeme, dok si na sedždi, traži oprosta za svoje grijehe, jer brisanje grijeha, dušu čini odmornijom, čovjek se ljepše osjeća, javlja mu se potreba za dodatnim aktivizmom, pun je snage i energije. Allahova milost je veća od svakog grijeha, zato ne gubi nadu, očisti i nahrani dušu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Noćni namaz je tajni namaz, a tajna djela pročišćavaju srce i dušu, čine ih odmornim i stabilnim. Zato, kad osjetite da vam je duša umorna, kad osjetite lijenost, mrzovolju i odbojnost prema dobrom djelu, radu ili čak porodici, znajte da je došlo vrijeme, da vašu dušu rasteretite, potrebna joj je milost, ljubav i ćežnja za uzvišenom ljepotom. Noćni namaz je metoda približavanja Allahu, čišćenje duše, primanje dove, odmaranje duše i tijela, jer ovakvi tajni susreti sa Allahom, u zadnjoj trećini noći, najbolji su način, da čovjek odmori, očisto dušu i zadobije Allahovo zadovoljstvo.
Zabilježio je imam Tirmizi hadis od Ebu Umame El-Bahilija, radijjallahu anhu, da je rekao: „Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Drži te se noćnog namaza jer je on doista snaga (ustrajnost) onih dobrih prije vas, približavanje vašem Gospodaru, otkup za loša dijela i štit od grijeha.”

Na kraju, primjer utjecaja noćnog namaza na vjernikov život, prenosi nam uvaženi alim, Muhamed Muhtar eš-Šenkiti, koji inače održava predavanja u Poslanikovoj, a.s., džamiji, a koji je za svoga oca rekao:“

“Moj otac, rhm, kad bi se probudi poslije sabaha, više nije spavao, čitav dan bi bio u poslu, a naveće je posjećivao neke rođake ili prijatelje i vrati bi se kući vidno umoran. Međutim, nikada ga nisam vidio da je propustio klanjati noćni namaz u zadnjoj trećini noći, bez obzira na njegov umor. I subhanallah, kad bi se ustani ujutro, lice bi mu tako bilo odmorno, svježe, nasmijano, kao da je čitavu noć spavao i odmarao, ustvari on je jedan dio noći spavao a drugi dušu napajao i odmarao slaveći Allaha, s.w.t. Nikada ga nisam čuo da se žali kako je umoran, kako mu se spava, nikada.“

Zato, barem jednom u sedmici, planiraj noćni namaz, minimalno dva rekata, 15-tak minuta, čisto da pokažeš volju i želju za Allahovom blizinom a rezultate ćeš vidjeti ako Bog da.

Za Akos.ba piše: Saudin Cokoja

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top