Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Nedžad Ibrišimović: Tri dukata s halalom

Nedžad Ibrišimović: Tri dukata s halalom

nedc5bead-ibric5a1imovic487

Bio jedan momak pa se oženio, ali odmah morao da ode u pečalbu. Otišao daleko od kuće da služi kod jednog gazde i služio ga dvadeset godina. Kad je prošlo dvadeset godina, zatraži on svoju plaću, a gazda ga upita: „Hoćeš li tri dukata s halalom, ili ćeš tri kese dukata s haramom?“ Čovjek se mislio, mislio, pa najposlije reče: „Daj mi tri dukata s halalom.“ Gazda mu dadne.

Pođe čovjek pa ga na putu noć zatekne i on u jednu kuću kraj puta da zanoći. Uđe, nazove selam, a domaćin otpovrne da je kod njega noćenje dukat. Kud će, šta će, čovjek dadne dukat. A tu, u toj kući, kraj ognjišta čučao jedan starac.

„E, vidiš li onog starca?“ – upita domaćin. „I njegova ti je jedna riječ dukat!“

„Jedna – pa dukat!“ – čudio se čovjek tome, pa najposlije nije mogao da odoli, priđe onom starcu, dadne mu dukat, a starac uzme dukat, pa ovako reče: „Ne idi, sinko, tamo kud ne možeš!“

Začudi se čovjek da ta vrijedi dukat, pa trgne još i onaj poslijednji što mu je ostao i dadne ga starcu, a starac opet uzme dukat, pa ovako reče: „Kad šta naumiš da činiš, neka prenoći!“

Kad sutra dan svanuo, krene čovjek dalje, bez pare-dinara i naiđe na jednu rijeku. Taman da zagazi, kad se sjeti šta mu je starac rekao: „Ne idi, sinko, tamo kud ne možeš.“ A uto naiđe nekakav gizdelin-gazija na vrancu. „Šta ti tu radiš,“ upita, a čovjek mu reče: „Evo tražim gaz da rijeku pređem.“ „Ih, kakav gaz,“ podsmijehnu se gazija „vidi mene,“ pa ni pet-ni šest, natjera konja u vodu. A samo što zašli, matica ih ponese, vir zanese i dok si trepnô, gazija potonu, a konj nekako ispliva. A na konju imaš šta vidjeti, pune bisege zlata i dukata. Čovjek lijepo zajaše konja, pa kući.

Ali ne htijedne odmah u kuću, nego stane pod prozor, kad ima šta i vidjeti, njegova žena nekakva momka miluje po glavi. On za kuburu iza pasa da ih oboje pogubi, ali se sjeti šta mu je onaj starac rekao: „Kad šta naumiš da učiniš, neka prenoći.“ Pa trkne komšiji, kaže mu se koji je i šta je vidio, a komšija mu rekne da je onaj momak što ga njegova žena po glavi miluje njegov rođeni sin.

Te ti sutradan tu bude veliko slavlje i veselje, a taj čovjek i ta žena, i taj njihov sin dobro su i sretno živjeli do kraja života i što jest-jest, često su spominjali ona tri dukata s halalom.

Izvor: Nakaza i vila

Autor: Nedžad Ibrišimović

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top