Za djecu i omladinu

Ne tuguj! Allah ima bolji plan za tebe

Kada sam diplomirala 2013. godine imala sam velike planove

Željela sam da radim na području socijalnog rada, stažirala sam pune dvije godine a onda magistrirala na istoj oblasti. Nakon diplomiranja počela sam da tražim posao znajući da može biti teško ali sam bila uvjerena da ću pronaći nešto i početi svoju karijeru.
Prva dva mjeseca nakon diplomiranja nisu bila tako teška. Aplicirala sam na radna mjesta, otišla sam na jedan intervju za posao i sve je bilo u redu. Provela sam taj ramazan u ibadetu i bila sam opuštena. Ali onda je došao avgust, septembar i oktobar i dobila sam nekoliko odbijenica. Nisam prestajala plakati, zabrinutost se povećala i počela sam da upadam u depresiju. Neprestano sam mislila da nešto sa mnom nije u redu- zašto niko neće da me zaposli? Zašto su dvije godine stažiranja odbačene? Kažnjena sam zbog nečega? Sjećam se da je to bio prvi put kada sam molila i plakala Allahu. Molila sam za posao. Molila sam i molila i molila. Aplicirala sam na sve i svašta- za prodavačicu, čistačicu, u pekari, ne znam sve za šta već. Moja jutra su se sastojala od doručka i šest sati pretraživanja interneta u potrazi za poslom. Nakon što sam pala na najnižu tačku u mom finansijskom životu i u osnovi nisam mogla da platim kiriju konačno sam pronašla posao. Nije bilo u mojoj oblasti, ali imati platu je bilo stvarno dobro i nije bilo daleko od kuće.

Na kraju sam zavoljela posao. Od učenja teorija socijalnog rada na fakultetu prebacila sam na učenje o nekretninama. Prebacila sam svoje ciljeve sa socijalnog rada na zakon i pomaganje imigrantskim zajednicama. Ali čak i kada sam to uradila dio mene je još uvijek mislio da se trebam vratiti na svoj početni plan i raditi sa starijima. Bila sam zahvalna za posao, nemojte me pogrešno shvatiti. Voljela sam svog šefa i fleksibilnost posla. Ali postojalo je nešto u meni zbog čega sam se osjećala neispunjeno. Znala sam da moram raditi kako bih finansijski pomogla suprugu, ali nisam također željela ni da žrtvujem svoje snove.

Nakon što sam provela godinu i po kao pripravnica počela sam da razmišljam o promjeni karijere. Počela sam da tražim posao u gradu jer su mi bile potrebne zdravstvene beneficije. Međutim jednog četvrtka ugledala sam oglas socijalne službe koja je radila sa starim osobama. To je bio posao mojih snova! Imala sam sve što su tražili u oglasu za posao i znala sam da moram da se prijavim. Navečer sam poslala svoj rezime i došao je petak popodne kada sam dobila e mail za telefonski intervju. Da skratim priču, završila sam na pravom intervjuu i dobila sam posao nakon dvije sedmice.
Kada se osvrnem na cijeli ovaj scenarij tek sada vidim mudrost koja se krila iza Allahovog plana.
Nakon što sam dobila posao naišla sam na sljedeću izreku:
“Allah, s.v.t., ima uvijek tri odgovora na vaše dove- Da, ali ne sada; imam bolji plan za tebe i ne postoji ne kao odgovor”.

SubhanaAllah, to je bio moj život protekle dvije godine. On je znao šta je najbolje za mene. On je znao da je ovo vrijeme za promjene u mom životu. Da budem iskrena, bilo je vremena kada sam bila ljuta. Bila sam razočarana pravcom kuda moj život ide i mislila sam da ću raditi poslove u ime posla i zarađivati novac. Ali ljepota koja se krije iza vjere i sabura jeste da kada se prašina slegne i sve se smiri, da tek onda možete jasnije vidjeti.

Jasno je bilo u mom interesu da radim kao pripravnica jer je to bio prvi moj posao sa punim radnim vremenom. A kao majka i supruga, On, s.v.t. je znao moje sposobnosti upravljanja kućom uz 40 sati rada sedmično.
Počela sam sa svojim novim poslom ove sedmice i, elhamdulillah, tako sam sretna. Osjećam da sam u svom elementu i volim populaciju sa kojom radim. To što sam počela da radim sredinom ramazana znači da sam umornija, međutim, dovim da bude dodatnog bereketa u mojoj zaradi.
Odlučila sam da podijelim ovu priču jer želim da oni koji ovo pročitaju nikada ne izgube nadu. Ono što mi planiramo i čemu se nadamo neće možda uvijek proći. Mi moramo vjerovati da Allah zna više od nas i da On nikada ne uzima niti daje nešto bez razloga. Kada vremena postanu teška, lahko je prebaciti se na ‘default’ način i zapitati se ‘zašto’, znam da sam kriva što sam to također radila.

Da nam Allah svima podari ono što je za nas najbolje u ovom i narednom životu i da nam nikada ne dopusti da zaboravimo da se sve dešava s razlogom. Samo je potrebno da budemo strpljivi i da se nadamo tako da možemo vidjeti razloge koji se iza toga kriju.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Mirjam

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button