Liderstvo i menadžment

Ne gubite živce zbog malih stvari: Prestanite sa kritikovanjem

Kada prisustvujete nekom skupu i pažljivo slušate uobičajne kritike koje su upućivane nekom drugom, i poslije toga odete kući i predate se razmišljanju, pitajući se, koliko zapravo sve te kritike mogu poboljšati svijetu kojem živimo. Vjerovatno vam pada na pamet isto što i meni: Nula. Nikako ne mogu da ga učine boljim. To nije dobro, ali nije ni sve. Kririkom se ne rješava ništa, ona samo podstiče bijes i nepovjerenje u svijetu. Uostalom, niko od nas ne voli da bude kritikovan. Kada nas neko kritikuje, obično reagujemo tako što se povlačimo ili zauzmemo odbrambeni stav. Lice koje je kritikovano po svoj prilici radi jednu od ove dvije stvari: ili će se povući pd straha ili stida, ili će je obuzeti napad bijesa i gromoglasno protestvovati. Koliko puta smo nekog kritikovali, i da vam je ta osoba odgovorila: – Mnogo ti hvala što si mi ukazao na moje nedostatke. Zaista sam ti zahvalan na tome!

Zapravo, kritika je samo jedna loša navika i ona je veoma slična psovci. Dobro nam je poznato to osjećanje, jer smo se jednostavno navikli to da radimo. Često nam služi kao neki oblik zabave, da bismo imali o čemu da razgovaramo.

Međutim, ukoliko izdvojite malo vremena vi dobro razmislite, kako se u stvari osjećate u trenutku pošto ste nekoga iskritikovali, veoma brzo ćete shvatiti da ste potišteni i postiđeni. Osjećate kao da ste zapravo vi bili kritikovani. Jedan od razloga da je ovo istinita činjenica jeste da pokušavamo svima, a povremeni i samima sebi da kažemo: – Ponekad, moram da budem i kritičan. – A to nikako nije nešto što bismo ponosno priznali.

Da biste riješili ovakav problem treba da budete svjesni trenutka kada nekoga kritikujete. Tada ćete primjetiti koliko često to radite i koliko se radi toga loše osjećate. Volio bih da uradite isto što i ja, da to pretvorite u igru. Još uvijek, ponekad uhvatim sebe kako kritikujem nekoga, mada tada pokušavam sebi da kažem: – Opet radim istu stvar. – Ipak, prilično često uspijem da preobratim kritiku u toleranciju i poštovanje.

Izvor: ”Ne gubite živce zbog malih stvari …”

Autor: Ričard Karlson

Prijevod: Anela Lisica

Za Akos.ba izdvojila i pripremila: Nejra Salispahić

Povezani članci

Back to top button