Liderstvo i menadžment

Ne gubite živce zbog malih stvari: Pomirite se sa nesavršenošću

Umjesto da budemo sretni i zadovoljni na onom što imamo, mi se fokusiramo na ono što nije uredu sa nečim i na našu potrebu da to ispravimo. Kad smo na nuli, što nije uredu, znač da smo nezadovoljni, nesretni.

Još nisam upoznao apsolutnog perfekcionistu čiji je život bio ispunjen unutrašnjim mirom. Potreba za savršenstvom i želja za unutrašnjim spokojem sukobljavaju se jedno sa drugim.

Kad god smo vezani da imamo nešto na određeni način, bolje nego što već jeste, mi se, gotovo po definiciji bavimo gubitničkom bitkom.

Umjesto da budemo sretni i zadovoljni na onom što imamo, mi se fokusiramo na ono što nije uredu sa nečim i na našu potrebu da to ispravimo. Kad smo na nuli, što nije uredu, znač da smo nezadovoljni, nesretni. Bilo da je to povezano sa nama samima – neorganizovan ormar, ogrebotina na autu, nesavršeno postignuće, nekoliko kilograma koje bismo željeli izgubiti – ili nečije druge ‘nesavršenosti’ – način na koji neko izgleda, ponaša se ili živi svoj život – djelo fokusiranja na nesavršenosti udaljava nas od našeg cilja da budemo ljubazni i nježni.

Ova strategija nema nikakve veze sa prestankom davanja svega od sebe ali ste pretjerano vezani i fokusirani na ono što je pogrešno u životu. Radi se o razumijevanju da, iako postoji bolji način da uradite nešto ne znači da ne možete uživati i cijeniti stvari onakve kakve već jesu. Ovdje je rješenje da uhvatite sebe kada padnete u svoju naviku da insistirate na tome da stvari trebaju biti drugačije nego što jesu. Nježno se podsjetite da je život uredu takav kakav jeste, upravo sada. U nedostatku vašeg prosuđivanja, sve bi bilo uredu.

Kada počnete izbacivati svoju potrebu za savršenstvom u svim poljima svog života, počet ćete otkrivati savršenstvo u samom životu.

Izvor: ”Ne gubite živce zbog malih stvari” – dr. Ričard Karlson

Za Akos.ba s engleskog prevela: Fahreta Vreva

Povezani članci