Liderstvo i menadžment

Ne dajte se zavarati: Loši šefovi koriste ovih šest fraza kako bi manipulirali zaposlenicima

Manipulativni, loši šefovi koriste različite komunikacijske strategije s jednom, jasnom namjerom i ciljem: uvjeriti vas i natjerati da vlastite prioritete podredite interesima tvrtke

Određene poruke i rečenice koje vam upućuje vaš nadređeni mogu imati itekako loše namjere. Naime, loši šefovi nerijetko se služe određenim rečenicama kako bi zaposlenike natjerali da budu poslušni, drže glavu dolje, šute i rade znatno dulje od radnog vremena. Nemojte se dati zavarati i svakako obratite pažnju ako vam uputi jednu od ovih šest rečenica.

Posao je tvoja porodica

Upotrebu riječi obitelj loši šefovi vrlo često koriste kako bi osigurali da zaposlenicima, usprkos svemu, posao bude na prvom mjestu.

Upravo je ovu poruku Billy McFarland, suosnivač zloglasnog Fyre festivala, uputio svojim zaposlenicima kada ih je pokušao zadržati na poslu nakon što su njegove loše poslovne prakse razotkrivene, navodi Netflixov dokumentarcu koji obrađuje temu njegovog poslovnog pada. Na to je jedan njegov zaposlenik rekao: ‘Mi nismo porodica! Potpuno ste uništili povjerenje koje smo imali u proizvod, firmu, brend i u vas.’

Morate biti dostupni u bilo kojem trenutku

Napredak tehnologije omogućio je rad s bilo kojeg mjesta, ali nedostatak toga je što neki šefovi misle da zbog toga možete stalno raditi. Na primjer, studija Akademije za menadžment iz 2017. pokazala je da su radnici u prosjeku provodili osam dodatnih sati sedmično baveći se poslovnim e-mailovima nakon radnog vremena.

Zaposlenici imaju pravo slobodno vrijeme provoditi apsolutno neovisno o svom poslodavcu, a Francuska je to pravo čak i ozakonila.

Osim toga, dulji radni sati čak ni ne donose benefite firmama. Naime, zaposlenici koji rade više od 50 sati sedmično kako bi zadovoljili zahtjeve svog šefa, prekovremenim radom vjerojatno neće osigurati bolje radne rezultate.

Sve je u redu

Jedan od najgorih šefova je šef kojeg nema. Takvi nadređeni mogu biti fizički prisutni, ali psihološki su odsutni od svojih dužnosti vođe. Nude nejasne pohvale, ali izostaju opipljive povratne informacija od kojih se može nešto naučiti. Takvi šefovi kažu da se firma dobro snalazi čak i u situacijama kada dolazi do većih rezova, otpuštanja, poslovnih zaokreta i proračuna u minusu.

Ovakav način vodstva postaje manipulativan kada trebate povratne informacije i upute o svojoj budućnosti u firmi. Umjesto toga, dobivate nezadovoljavajući odgovor ‘sve je u redu’ kako biste mogli nastaviti raditi iako imate pitanja koja morate riješiti.

To nije moj problem

‘To nije moj problem’ je demoralizirajuća fraza jer vam jasno daje do znanja da vašem nadređenom uopće nije stalo pomoći vam,’ kaže Randy Conley, potpredsjednik službi za klijente i voditelj prakse povjerenja u tvrtci Ken Blanchard. Ovakvo ponašanje ušutkuje zaposlenike i obeshrabruje ih da skreću pozornost šefu na dodatne probleme ili poteškoće što pak rezultira smanjenjem učinka i učinkovitosti jer problemi ostaju hronično neriješeni.

Ovako smo to uvijek radili

Ova fraza doći će od šefa koji samo provodi pravila, a nema moć ili želju da ih oblikuje. Kad vaš šef to kaže, zapravo signalizira da će bezumno slijediti status quo. Misliti da je stari način rada nužno pravi način zamka je u koju upadnu čak i dobronamjerni vođe prilikom preuzimanja novih uloga. U knjizi ‘The First 90 Days’ Michaela Watkinsa, čiji je cilj pomoći čelnicima u promjenama karijere, Watkins je rekao da ti šefovi ‘ne vide da uspjeh u novoj ulozi zahtijeva da prestanete raditi neke stvari i prihvatite nove kompetencije’.

Ne slažete li se?

‘Ne slažete se?’ izraz je koji lideri mogu i vrlo često dodaju na kraju primjedbe kako bi naizgled pozvali na raspravu, a zapravo osiguravaju da se rasprava ne dogodi. Zahvaljujući svom položaju i tituli, vođe imaju veću moć u odnosu šef/zaposlenik’, rekao je Conley. ‘Reći ‘Ne slažete li se?’ automatski dovodi zaposlenika u neugodan položaj da izabere da se složi sa šefom, čak i ako se ne slaže, ili da se suoči s šefom u neslaganju.

Dugoročni uticaj manipulativnog šefa

Šefovi skloni manipulacijama mogu vas natjerati da usvojite njihov način razmišljanja i ostanete na lošem poslu mnogo dulje nego što biste trebali. Kako biste izbjegli i obranili se od uticaja lošeg šefa, možete se obratiti ljudskim resursima, kompenzirati šefovo loše ponašanje s memoriranjem i čestim prisjećanjem vlastitih vrijednosti ili možete učiniti ono što je polovica od 7.272 Amerikanaca učinila u Gallupovoj studiji kako bi pobjegli od svog menadžera: dati otkaz.(tportal.hr)

akos.va

Povezani članci

Back to top button