Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Ne budite previše kritični i na živite za to da stalno popravljate druge

Ne budite previše kritični i na živite za to da stalno popravljate druge

Ideja “zaštite od atmosferskih uticaja“ povezuje se sa idejom mirnog življenja na taj način što predstavlja metaforu koja objašnjava jednu od naših najneuritičnijih i najnezahvalnijih sklonosti. Ona potiče od mog prijatelja, doktora Džordža Pranskog.
Baš kao što možemo da zaštitimo kuću od zime krpeći pukotine i rupe, tako možemo da zaštitimo našu vezu, čak i život. U osnovi, “štit od atmosferskih uticaja“ znači da ste na oprezu u pogledu toga šta treba da se popravi ili promjeni. To znači da tražite pukotine u životu, ili da pokušavate da ih popravite ili ih pokažete drugima. Ne samo da vas ova tendencija otuđuje od ljudi, već čini i da se loše osjećate. Ona vas ohrabruje da razmišljate šta nedostaje ljudima i šta je loše u tome – što vi ne volite. Dakle, umjesto da cjenimo svoje veze i svoj život, mi stalno tragamo za nedostacima. Nikada ništa nije dovoljno dobro.
U našim vezama, to obično izgleda ovako: upoznate nekoga i sve je u redu. Privukao vas je njegov (njen) izgled, ličnosti, intelekt, smisao za humor, ili kombinacija ovih osobina. U početku ne samo da odobravate vaše različitosti, već ih poštujete. Možda će vas osoba jednim dijelom privući baš zato što je različita od vas. Imate različita mišljenja, ukus, prioritete.
Poslije određenog vremena, međutim, počinjete da primjećujete male mane koje ima vaš novi partner (ili prijatelj, profesor, ili bilo ko drugi), za koje mislite da bi ih trebalo promjeniti. Skrećete im pažnju na to. Možda ćete reći: “Znaš, čini mi se da imaš običaj da kasniš.“ Ili: “Primjetila sam da ne čitaš mnogo.“ Poenta je da vi započinjete nešto što se neizbježno pretvara u stil života – potrage i razmišljanja o tome šta vam se ne sviđa kod nekoga, ili o nečemu što nije sasvim ispravno.
Očigledno, povremeni komentar, konstruktivna kritika ili korisne smjernice nisu uzrok za alarmiranje. Međutim, moram da kažem da sam, radeći sa mnogo parova dugi niz godina, sreo sam svega nekoliko ljudi koji nisu osjećali da partner pokušava da ih popravi (promjeni). Povremeni neškodljivi komentari imali su potajnu tendeciju da postanu način posmatranja na život.
Kada želite da promjenite nekoga, to ne govori ništa o toj osobi – ali definiše vas kao nekoga kome je potrebno da bude kritičan.
Bez obzira da li imate namjeru da poboljšavate svoju vezu, određeni aspekt vašeg života, ili jedno i drugo, ono što treba da uradite jeste da izbrišite popravljanje kao lošu ideju. Kada se ova navika uvuče u vaše razmišljanje, ulovite sebe i ne progovarajte. Što manje budete pokušavali da promjenite svog partnera ili svoje prijatelje, shvatićete koliko vam je u stvari život dobar.

IZVOR: Ne gubite živce zbog malih stvari
AUTOR: Dr. Ričard Karlson
ZA AKOS.BA PRIREDILA: Medina Kanlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top