Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Nataša (Nejra) Gačić: Kada sam čula ezan, znala sam da je to to!

Nataša (Nejra) Gačić: Kada sam čula ezan, znala sam da je to to!

Srbijanka Nataša Gačić, o svom prelasku na islam, govorila je za bh. magazin “Aura”. U Srbiji za njenu priču interesa nije ni bilo, a i u Bosni i Hercegovini, zbog osjetljivosti tematike, ovakve teme su rijetke. Novinarka Emsa Karahmet priču je ipak napisala.

– Biti čovjek, čak i nadahnut od Boga, ne znači imati i ispravno otkrivenje o Bogu. Jer ljudskim umom, ma koliko god on učen bio, ne može se spoznati Bog, već jedino duhom. To isto važi i za vjeru – kaže Nataša – Nejra Gačić, frizerka iz Pančeva, divna supruga i ponosna majka četverogodišnjeg sina.

Rođena u pravoslavnoj porodici

Rođena je u pravoslavnoj porodici. Poštivala je sve vjerske praznike, jela svinjetinu, čak u pojedinim trenucima bila dio kolektivne histerije uzrokovane propagandom srbijanskih medija koji su od BiH napravili “grobnicu pravoslavlja”, a od Mladića i Karadžića – narodne heroje.

Iz tih “okova” istrgnula je sudbina. Saradnja prvo preko interneta, zatim telefonski kontakti, pa onda razmjena poklona i muzičke arhive sa Nedžadom Subašićem iz Sarajeva, te posjeta Šeheru na Miljacki i zemlji velikana, poput Meše Selimovića, Maka Dizdara, Ive Andrića, Hasana Kaimije, Hasana Kafije Pruščaka, Skendera Kulenovića… promijenili su njeno srce. Rodila se jedna nova, iskrena i prelijepa ljubav!

– Ja sam u Sarajevu progledala i prvi put osjetila Božiju prisutnost u svome srcu – kazala je sagovornica magazina “Aura”.

U nastavak priče uključuje se i njen “mentor” Nedžad Subašić, čovjek koji je najodgovorniji što Nataša danas više nije Nataša, nego Nejra. No, krenimo redom.

Vjerski ispunjena

U svijetu muzike, ime Sarajlije Nedžada Subašića nije nepoznato. Nedžad dizajnira muzičke materijale, bavi se amaterskom svirkom i pjevanjem, te s ponosom ističe kako je vlasnik bogatog arhiva od oko 300 hiljada pjesama. Zahvaljujući svom poslu, i upoznao je Natašu Gačić i njenog muža Kristijana.

– Oni su izrazili želju prošle godine, nekako baš u ova doba, da dođu u Sarajevo. Vele, nisu nikad bili, a kako smo nešto poslovali oko muzike, htjeli su me i lično upoznati. Tako je sve i krenulo – kazuje Nedžad.

Bračni par Gačić je po dolasku u Sarajevo grad obišao Baščaršiju, Morića Han, Vrelo Bosne…

– Malo je reći da sam ostala oduševljena ljepotama ovog grada. Na početku sam imala neke strahove slušajući sve te ratne priče. Međutim, ništa od toga nije bilo tačno. A kad sam čula ezan sa Begove džamije, ostala sam ukopana na mjestu, krv mi je jurnula u glavu, a mislima prostrujala misao: “To je to. Zvuk iskona, zvuk pripadanja.” Kao da sam dobila krila. Kao da mi je neko u srcu pokazao stazu kojom trebam da krenem. I tako je sve počelo – priča još uvijek oduševljena Nataša.

Srce joj zatreperilo

Naglašava da niko na nju nije utjecao. Niko, osim Milosnog, Svevišnjeg! Njeno srce je zatreperilo nakon zvuka ezana.

– Kao da se tog trenutka sva ljepota ovog svijeta slila u moje srce – kazuje.

S vremenom, njeno ushićenje nije nestalo, već se deseterostruko uvećalo.

– Nabavila sam zbirku dova, Kur’an, mnoštvo knjiga i DVD-ova o ratnim zbivanjima u Bosni, privjesak mjesec i zvijezdu, zastave BiH… Natrpala sam puno auto stvari koje se tiču i dotiču bosanske tradicije i islama – priča Nataša.

Po povratku u Srbiju, Nataša je odlučila iz temelja promijeniti svoj dotadašnji način života. Prvo je preuredila kuću, te je namjestila tako da liči na muzej posvećen Bosni i Hercegovini. Prestala je konzumirati svinjetinu i alkohol, te za sebe izabrala ime Nejra, a potom obznanila svima da je isključivo tako oslovljavaju.

– Kad je Nataša izrazila želju da pobliže upozna islamske običaje, te zamolila da joj budem mentor, guru, bio sam iznenađen. Nisam htio komentirati, mislio sam da je to prolazni hir. Pokazalo se da nije bio. Kod nje se jednostavno desio neki kratki spoj u glavi i ono što je počelo kao oduševljenje pretvorilo se u istrajnu opsjednutost – priča Nedžad i nastavlja:

– Vjerujte, ona bolje od mnogih naših sugrađana (Sarajelija) zna šta se dešavalo ovdje za vrijeme rata. Detaljno je izučila nedavnu historiju, te sada svima okolo priča kako je njena država Srbija izvršila genocid i agresiju na BiH. Po Pančevu, gdje radi kao frizerka, šeta se sa maramom na glavi, privjeskom mjeseca i zvijezde, ili zelenom beretkom te majicom na kojoj je zastava BiH.

Pozitivno iznenađen preobrazbom

Čak je i svog četverogodišnjeg sina Balšu počela usmjeravati ka islamu. Mali me odmilja zove daidža i baš nedavno mi kaže: “Hajde da čuješ šta učim pred spavanje i poče: “Euzu i bismilu”. Malo je reći koliko sam pozitivno iznenađen ovakvom preobrazbom – priča Nedžad i dodaje:

– Valjda ima nešto u meni što pozitivno i smirujuće djeluje na ljude. Ja sam inače, barem tako kažu za mene, vrsni poznavalac naše vjere. Nataša nije jedina osoba koja je zahvaljujući meni, odlučila promijeniti svoj život iz temelja. Dosta mojih prijatelja iz Hrvatske, takođe je krenulo njenim stopama, no to je već za nekih drugih priča – kazuje skromni Nedžad.

Nataši su ostale još neke formalnosti oko promjene imena i vjerskog opredjeljenja. Započela je proces promjene dokumenata, na kojima će pisati Nejra Gačić.

– Ime Nejra mi se jako sviđa, kao da je izmišljeno zbog mene. Takođe, željela bih se preseliti u Bosnu, te tako biti bliže izvoru vjere, meni dragih ljudi i svega onoga što me oduševljava. Putovala sam svuda, ali tako lijepe zemlje i dobrih ljudi, nisam srela nigdje – kaže na kraju simpatična Nataša – Nejra.

 

info-ks.net
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top