Za djecu i omladinu

Naša dobročinstva prema majci: Budi blag i ponizan prema njoj!

1. Vrijeme koje sa njom provodiš u potpunosti posveti njoj. Nemoj ga prekidati telefonskim razgovorima, prelistavanjem knjige ili časopisa, gledanjem televizije ili bilo čime drugim. 2. Kćerke trebaju pozvati svoje drugarice da se ponekad druže sa njihovom majkom i ne trebaju je se ni na koji način ustručavati, niti joj šta braniti.
3. Ponosi se svojom majkom uvijek i na svakom mjestu.
4. Čitaj joj priče o dobročinstvu prema roditeljima, majkama je to drago i čini ih sretnima.
5. Traži da čini dovu za te, da ti Allah, dž.š., pomogne i da budeš dobar prema njoj, time ćeš joj dati do znanja koliko ti je stalo do toga.

6. Uvijek je pitaj je li zadovoljna tobom i moli da ti čini dovu, to će učiniti da osjeća koliko ti znači njeno zadovoljstvo i da shvati šta ti ona znači.
7. Natječi se sa svima u dobročinstvu prema njoj i nastoj da ih uvijek pretekneš. Nastoj da im ukazuješ na nove načine dobročinstva, time ćeš dobiti nagradu poput njihove, a to neće umanjiti nagradu koju oni zasluže.
8. Ne povisuj glas kod nje, budi joj ponizan, blago prihvati svako njeno traženje i uslugu koju joj činiš.
9. Ako stanuješ u istom mjestu kao i majka, ali daleko od nje, ako si u stanju preseli se bliže, tako ćeš moći biti bolji prema njoj i biti joj dostupniji.
10. Ako radiš u drugom mjestu, potrudi se da je posjetiš kad god ti se pruži prilika. Nemoj odugovlačiti, ona trpi zbog tebe i bdije da ti budeš rahat, priušti joj radost susreta sa tobom.

11. Ako si u drugom mjestu, nije dovoljno da je samo ti posjetiš, jer su i unučad kao i djeca. Povedi sa sobom i djecu i bračnog druga da je posjete, kako bi nastali odnosi dostojni majke i kako bi bila sretna vidjevši one o kojima je nekada sanjala.
12. U mnogo čemu proturječi sebi i svom hiru i daj prednost majčinoj zapovijesti, traženju i želji. Ako ona nešto zatraži, istinsko dobročinstvo je da joj bez riječi udovoljiš.
13. Stalno preispitujsvoj odnos prema majci. Jesi li učinio kako treba ili si podbacio? Trebaš li činiti više da joj udovoljiš? To će te podstaknuti na više dobročinstva.
14. Budi stalno uvjeren da će ti se ono što činiš roditeljima prije ili kasnije vratiti kroz dobročinstvo tvoje djece prema tebi. Zato pazi majku da bi bio sretan za života a i nakon smrti.
15. Ako prolazi kroz zdravstvene probleme, budi uvijek uz nju i drži je na oku. Provodi sa njom sve vrijeme. Pronađi nekog ko će je njegovati. Stalno se raspituj za nju. Postoji slabost i postoji potreba za djecom. Tada dolazi do izražaja ko je sklon činjenju dobra, pa budi jedan od takvih, budi prvi među njima.

Nastaviće se….

IZVOR: 150 načina dobročinstva prema majci
AUTOR: Sulejman Es-Suqayr
ZA AKOS.BA PRIREDILA: Medina Kanlić

Povezani članci

Back to top button