Ostale aktivnosti

Naš put ka uspjehu: Održano godišnje druženje članova AKOS-a

“Naš put ka uspjehu” je bio moto redovnog godišnjeg druženja članova AKOS-a koje je održano proteklog vikenda u AKOS-ovom edukativno-rekreativnom centru “Misbah” u Begovom hanu, u Žepču.

Druženje je počelo u petak navečer  17. augusta a nakon uvodnih riječi organizatora, prisutnima se obratio Muftija travnički dr. Ahmed Adilović koji je održao predavanje na temu “Primjeri uspjeha iz doba Poslanika Muhammeda alejhi sselam i njegovih ashaba – savremenika”. Muftija Adilović je podsjetio na neke od najznačajnijih događaja iz života Poslanika alejhi sselam koji su ostavili trag sve do današnjeg vremena. Pri kraju programa tog dana, predsjednik AKOS-a dr. hfz. Dževad Hrvačić je uručio zahvalnicu Muftiji Adiloviću, koji je obnašao dužnost predsjednika AKOS-a od 2010. do 2014. godine, za njegov doprinos u razvoju Asocijacije.

Drugog dana programa, u subotu, su održana dva predavanja te je organizovan izlet u prirodu na zeničko izletište Bistričak gdje su se učesnici uz roštilj družili i učestvovali u rekreativnim aktivnostima.

Predavanje na temu “Uspjeh sa aspekta psihologije” je održao Mirsad ef. Spahić iz Sanskog Mosta koji je na naučni psihološki pristup objasnio na koji način doći do vlastitih ciljeva u životu, kako prevazići poteškoće na koje se nailazi u svakodnevnici te kako naći motivaciju za uspjeh.

Aljo ef. Cikotić iz Travnika je održao drugo predavanje na temu “Uspjeh Poslanika Muhammeda alejhi sselam”. Kroz imamski poziv, Aljo ef. je podsjetio da je vjernicima muslimanima Poslanik Muhammed alejhi sselam najbolji uzor u skladu sa kur’anskim ajetom „Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onome svijetu, i koji često Allaha spominje.“ (Al-Ahzab, 21). Uvaženi Aljo ef. je naglasio da svaki musliman treba preispitati svoj odnos prema ovom savjetu Uzvišenog Gospodara i pokušati u svom životu primjeniti što više sunneta Poslanika alejhi sselam. Svako treba zapitati sebe kako bi se ponašao Poslanik alejhi sselam u datoj situaciji i šta bi on, alejhi sselam, učinio.

[smartslider3 slider=7]

U nedjelju ujutro je predavanje održao predsjednik AKOS-a dr. hfz. Dževad Hrvačić na temu “Faktori uspjeha u našem radu” osvrčući se na aktivnosti koje AKOS, zajedno sa svojih 5 pridruženih članica, realizuje tokom godine. Podsjetio je na plemenitu misiju pozivanja na dobro i odvraćanje od zla kao univerzalni princip doprinosa zdravijem društvu i zajednici u kojoj djelujemo. Zamjenik predsjednika AKOS-a Ekrem Čelebić je uručio zahvalnicu prvom predsjedniku AKOS-a prof. dr. Šukriji Ramiću koji je vodio AKOS od osnivanja 2003. pa do 2009. godine. Profesor Ramić je trenutno na poziciji člana Upravnog odbora AKOS-a.

Prije samog kraja druženja, organizatori su održali dvosatnu radionicu o analizi kapaciteta AKOS-a i mogućnostima daljeg razvoja Asocijacije koja formalno-pravno postoji šesnaestu godinu.

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button