Ekonomija

Narednog mjeseca javni pozivi za pokretanje vlastitih biznisa u KS

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović najavio je da je u 2023. godini planirana implementacija ukupno dva miliona KM finansijskih sredstava za programe podrške pokretanju vlastitog biznisa. Od toga, jedan milion KM planiran je za program „Podrška mladima za pokretanje start up poslovnih subjekata“, a kojim se pruža podrška mladima do 35 godina.

Ove godine, po riječima ministra, novina je to što Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo namjeravaju podržati i stariju populaciju kroz program „Podrška za pokretanje start up poslovnih subjekata kategoriji stanovništva od 36-55 godina starosti“.

„Ovim programima će se, za otprilike 100 nezaposlenih osoba, pružiti podrška i finansijski poticaj za pokretanje i vođenje vlastitog biznisa u skladu sa prihvaćenim biznis planom, te će se na taj način omogućiti samozapošljavanje i smanjenje nezaposlenosti. Predviđena je poticajna grant podrška koja se u ovisnosti od ocjene prihvaćenog biznis plana, dodjeljuje u maksimalnom iznosu do 21.600 KM po jednom odabranom korisniku“, najavio je ministar Mijatović.

Također je najavio da će ove godine nezaposlenim osobama biti omogućeno podnošenje online prijava na javne pozive u ovim programima, te je pozvao posjetioce sajma da prate web stranicu Ministarstva privrede KS, gdje će u toku narednog mjeseca biti objavljeni javni pozivi o kojima se govorilo.

„Želim poručiti da je Ministarstvo privrede uvijek na usluzi, kako poslodavcima, tako i osobama koje traže zaposlenje“, naglasio je ministar.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button