Književni kutak

Nakon romana „Zar nije prošlo vrijeme ruža“ i „Školjka bez bisera“, Efid Šehić je izdao i treći roman pod nazivom „Sadikov dućan“.

U nastavku Vam donosimo kraću recenziju romana.

Šehićev treći roman “Sadikov dućan” govori o neobičnom prijateljstvu između starca i mladića. Pored tog što je njihovo prijateljstvo u ovom vremenu neobično i rijetko, ono je plodonosno i iskreno.

Radnja Šehićevog romana odvija se u jednom od Sarajevskih dućana u kojem se izrađuju ukrasni predmeti. Prijateljstvo počinje tako što se jednoga dana mladić pojavi na vratima dućana i zatraži od starca Sadika da radi određeni period bez naknade sa ciljem da proširi znanje o izradi ukrasnih predmeta. Starac Sadik prihvata mladićevu ponudu i pored znanja o izradi ukrasnih predmeta mladiću prenosi i vlastito znanje o životu zasnovano na iskustvu.

Kroz čitav Šehićev roman jasna je njegova namjera da progovori, problematizira, ukaže, na uglavnom loš odnos današnje omladine prema starijima i da upozori na strašno loše posljedice takvog odnosa. On će to i jasno kazati kroz izgovorenu rečenicu jednog od svojih likova: „Otkako se omladina počela odnositi sa nepoštovanjem prema starijim prekinut je generacijski prenos životno važnog znanja i iskustva sa starijih na mlade, što ima za posljedicu enorman porast kobnih životnih grešaka kod omladine.“

Specifičnost ovog romana ogleda se i u činjenici da u ovom romanu susrećemo likove iz prva dva Šehićeva romana, te saznajemo nastavak njihovih sudbina.

Topla preporuka za čitanje mladima ali i starijima. Čitajući Šehićev roman vjerujem da će otkriti važnost obostranog rada na popravljanju međusobnih odnosa.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button