Zanimljivosti

Najviše se uzgaja na Novom Zelandu i u Kaliforniji: Kiwano uspijeva i u sarajevskom Buljakovu

Mara Krajišnik je prije četiri godine od prijateljice iz Južne Koreje dobila sjemenke kiwana, ljekovitog voća koje se najviše uzgaja na Novom Zelandu, u Čileu, Kaliforniji, Australiji i Južnoj Africi, i odlučila ga posijati u plasteniku kod svoje kuće

 

 Piše: Vesna Bešić  

Kiwano ili afrička rogata dinja, porijeklom iz Zimbabvea, uzgaja se na Novom Zelandu, a uspijeva i u naselju Buljakovo u Sarajevu. Zvuči pomalo nestvarno, ali je istinito.

Mara Krajišnik je prije četiri godine od prijateljice iz Južne Koreje dobila sjemenke kiwana, ljekovitog voća koje se najviše uzgaja na Novom Zelandu, Čileu, Kaliforniji, Australiji i Južnoj Africi, i odlučila ga posijati u plasteniku kod svoje kuće. Kao rezultat je dobila veliku količinu ubranog kiwana. Nakon toga je odlučila da nastavi sa sadnjom koja se povećava iz godine u godinu. 

Kiwano je do 1930. godine bio malo poznat izvan Afrike, nakon čega je uspješno kultiviran na području Novog Zelanda i Australije, gdje je i dobio svoje ime kiwano zbog sličnosti s kivijem. Kiwano je član obitelji Cucumis metuliferus, zajedno s dinjom, krastavcima i tikvicama.

– Počela od pet košpica iz Južne Koreje 

Unutrašnjost kiwana je svijetlo zelene boje, a sadrži puno sjemenki. Često se koristi kao sastojak voćnih salata, a jede se i sirov. Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je Maru u Buljakovu koja je u svom plasteniku sadila i prve sadnice kiwana. 

“Sjeme sam prije četiri godine dobila od prijateljice iz Južne Koreje, a kako je ona došla do njega ja ne znam. Donijela mi je pet košpica koje sam posadila. Od pet košpica sam dobila ogromnu količinu kiwana”, ispričala je Mara o počecima uzgoja kiwana.

Ostavljala je svoje sjeme i povećavala količinu kiwana. Kiwano je jako koristan i ljekovit, a ujedno i lijepo izgleda. 

“Ljudima je bilo iznenađujuće što uzgajam tropsko voće. Bilo je ljudi koji su mi rekli da lijepo izgleda samo za ukras. Bilo je i onih kojima je bilo interesantno samo da probaju. Znači, nailazila sam na razne reakcije”, istakla je Mara.

Ljudi su, kako kaže, iznenađeni i visokom cijenom kiwana, kilogram kod nje košta 15 konvertibilnih maraka, dok je u nekim marketima i 35.

Ističe da se čula sa jednim prijateljem u Australiji i tamo 50 grama kiwana košta pet američkih dolara. Kod Mare kiwano raste do težine od 250 do 300 grama.

– Uprkos cijeni, ima svoje kupce 

“Ljudi koji su ga već jeli i probali uzimaju ga i redovni su kupci, a oni koji ga ranije nisu jeli uzimaju ga samo po komad iz znatiželje. Može se fino zaraditi, a oko njega nema puno posla. Tu je samo sadnja, navodnjavanje, kap po kap, nema plijevljenja, trganja kao kod drugih biljki. Tvoje je samo da ga posadiš i ubereš”, ispričala je Mara. Oko uzgoja ovog tropskog voća nema mnogo posla. 

“Kiwano se bere u zelenom stanju i sazrijeva postepeno nakon berbe. Već tri godine kako konstantno sadim kiwano moja djeca ga jedu zimi na različite načine i nisu bili bolesni”, naglašava Mara.

Mnogi nisu vjerovali, kaže Mara, da to voće može da uspijeva i kod nas u BiH. 

“Ipak je to tropsko voće koje se kod nas uzgaja kao povrće, a vrsta je voća. Jede se kao i sve ostalo voće. Može se miješati i jesti miješanjem sa drugim voćem i povrćem. Može se i samo oguliti i jesti ali i u kombinaciji sa različitim jogurtima”, ispričala je za AA.

Kiwano je jednogodišnja biljka koja se sadi u proljeće, a bere u jesen.

“Ovo je ljekovito voće i ima u sebi mnogo vitamina B, a najbogatija je vitaminom C, B, E. U sitnim košpicama koje ima u sebi, u želatinskoj masi ima mnogo Omega 3, koje su jako korisne za ljudske kosti i organizam. Kiwano sijem u maju, a berem od kraja avgusta, zavisno od loze. Loza je kao i kod krastavice. Raste to iste visine kao i karstavica, ima isti list i behar kao ona samo je različit plod. Ubrani plod na jednoj određenoj temperaturi, od 15 do 20 stepeni, može trajati i godinu dana”, pojašnjava Mara tropsko voće koje uzgaja u plasteniku u svom dvorištu.

Ukoliko se ne ošteti pri berbi ili ne smrzne neće istruhnuti. 

“Prilikom branja moramo posvetiti mnogo pažnje bodljama koje ima na sebi. Kada jedna drugu ubodi puštaju crvenu tečnost i tu truhne. Prilikom branja moramo paziti i zamotati ga u papir da ga razdvojimo i da može trajati što duže”, ispričala je ova vrijedna žena za AA.

Mara kaže da je čula da još jedan čovjek u Tuzli uzgaja kiwano. Ni ona, kao i svi ostali, nisu vjerovali da će ovo tropsko voće uspjeti u Sarajevu.

– Želi uzgajati i nar 

“Jednom prijatelju sam govorila da mi iz Hercegovine donese nar da posadim, a on mi je rekao da ne može jer je to tropsko voće i ne može uspijevati u Sarajevu. Rekla sma ako je mogao kiwano iz Južne Koreje što ne može nar”, ispričala je Mara kroz smijeh. Mišljenja je da je BiH bogata zemljom na kojoj sve uspijeva.

Kiwano ima ukus manga, banane, dakle, neutralni ukus koji se ne sviđa ljudima kada ga prvi put probaju.

Akos.ba

Povezani članci