Ekonomija

Najveći svjetski lanac brze halal hrane kreće iz BiH u osvajanje Evrope

Kompanija ESOF, jedan od najvećih proizvođača povrća i voća u BiH, potpisala je na Drugom Halal Fairu u Sarajevu memorandum o razumijevanju i poslovnoj saradnji sa malezijskom kompanijom Marry Brown vrijedan pet miliona dolara.

– Memorandumom o razumijevanju i poslovnoj saradnji definisali smo početak naše saradnje na etabliranju lanca restorana poznate malezijske kompanije Marry Brown koja u 11 država svijeta ima restorane brze hrane – kazao je Avdić.

Naglasio je da je plan da BiH bude početna stanica širenja Marry Browna na evropsko tržište.

– Ova saradnja može doprinijeti da možemo plasirati svoje proizvode, ali i proizvode drugih kompanija u takve restorane u Bosni i Hercegovini a potom i u zemljama okruženja i Evropske unije – otkrio je Avdić planove uspostavljenog partnerstva.

ESOF se bavi proizvodnjom, otkupom i distribucijom ekološki održive organske hrane. Kompanija prozvodi prema svjetskim standardima kvaliteta. Od početka je izvozno orijentisana firma te 90 posto svojih proizvoda već sedam godina izvozi na tržišta Evropske unije i Republike Turske.

Kompanija Marry Brown osnovana je 1981. godine kao restoranska firma koja posluje i franšizira restorane Marry Brown širom Azije, Bliskog Istoka i Afrike.

Kompanija je trenutno najveći svjetski Halal brzi servis (QSR) brend porijeklom iz Azije. U svojoj ponudi ima širok spektar halal jela, prenosi Tuzlanski.ba.

akos.ba

Povezani članci