Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Najveći problem današnje djece su njihovi prstići

Najveći problem današnje djece su njihovi prstići

Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u djetinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod djece.

“Suočeni smo sa veoma teškim zadatkom – nalazimo se na raskršću između osoba koje pišu tekstove prema naučnim radovima i čitaju kvalitetne knjige, i osoba koja čitaju “hipertekstove”, uopšte ne znaju da pišu, oponašaju poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku”, kaže naučnica, piše portal Detinjarije.com.

Stalno se priča o tome kakva je današnja omladina, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije…

Tatjana Černigovskaja ima objašnjenje:

“Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji.

Ako malo djete koje je pošlo u školu nije naučilo da lijepo piše, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije vajalo, oblikovalo, ako ne zna da rukuje makazama, ne zna da naniže perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena.”

Sve to se kasnije odražava i na funkcije govora i dikcije. Ako na vrijeme ne razvijete finu motoriku kod djece, kasnije se nemojte žaliti što im mozak ne radi”, poručila je naučnica.

Akos.ba.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top