Kulinarstvo

Najlakši i najzdraviji paradajz-sos

Potrebno:

• Paradajz

Priprema:

• Flaše ili tegle sa metalnim poklopcima operite u mašini za suđe na programu sa najvišom temperaturom.
• Paradajz operite, izrežite i stavite u šerpu sa debelim dnom da se kuha.
• Kada se smjesa počne zgušnjavati, dobro je izmiksajte štapnim mikserom, tako da se i kožica paradajza dobro usitni kako ne bi smetala u hrani.
• Stavite flaše u hladnu rernu, upalite je na 100 stepeni C i pustite da se zagrijavaju desetak minuta. Za to vrijeme pustite paradajz da još kratko kuha da biste dobili željenu gustoću. Ukoliko vam se počne lijepiti za dno šerpe smanjite temperaturu i često miješajte.
• U vruće flaše sipajte vruć paradajz. Budite oprezni da se ne opržite. I poklopci trebaju biti vrući. Poklopite flaše.
• Vratite ih u toplu rernu, pa je iskuljučite, ali ostavite flaše u rerni da se sve polako hladi.
• Kada je ohlađeno provjerite poklopce. Svi treba da budu lagano udubljeni, to je znak da ste posao obavili kako treba.
• Čuvajte na tamnom i hladnijem mjestu od uobičajene temperature u stanu (podrum, ostava). Ne mora biti u frižideru. Može stajati do iduće godine, pa čak i duže.
• U toku godine povremeno provjeravajte poklopce i izgled tegli. Ako ima ikakvih promjena, ako je poklopac ispupčen, odmah je odvojite i bacite. To je znak da više nisu sigurne za upotrebu.

Akos.ba i dobrekalorije