Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Najbolji test za odabir potencijalnog muža

Najbolji test za odabir potencijalnog muža

U januru 2001. godine, dok sam sa aerodroma išao prema Parizu, razmišljao sam o muslimanskoj zajednici u ovom gradu. Naročito sam se čudio kako roditelji odgajaju svoju djecu. Upitao sam prijatelja Amira Akada: „Kako se roditelji pobrinu da njihova djeca ostaju povezana s vjerom u ovakvom okruženju?“ Amir je stanovnik Pariza već dvije decenije. Ovdje je došao iz Sirije i onda otvorio izdavačku kuću islamskih knjiga. Razmišljao je o mom pitanju, pa odgovorio: „Veoma interesantan slučaj desio se prije par dana, što može biti odgovor na tvoje pitanje…

Jedan od mojih rođaka je stanovao u Parizu mnogo godina. Radio je, ali nije bio oženjen. Jednom me pitao da li bih mu mogao preporučiti nekoga za brak. Poznavao sam jednu marokansku familiju i porazgovarao s njima u prijateljevo ime. Izgledala je to kao pogodna prilika. Djevojka je bila u ranim dvadesetim, obrazovana i inteligentna. Njenim roditeljima se moj prijatelj svidio, ali su rekli da će svoju odluku obznaniti tek nakon što se konsultuju sa svojom kćerkom. Na kraju je odlučeno da će se njih dvoje vidjeti uživo i pobliže se upoznati.

Željeznička stanica je bila mjesto događaja. Moja žena i ja, zajedno sa djevojkinim roditeljima, smo sjedili nedaleko od potencijalnog para da bismo im dali malo privatnosti dok ih posmatramo. Primjetio sam da je djevojka izvadila neke papire iz torbe i dodala ih potencijalnom supružniku.

Bio sam zadivljen i upitao sam djevojkinu mamu šta joj to kćerka radi. Majka je odgovorila da je njena kćerka pripremila upitnik da ispita potencijalnog supružnika o njegovom privatnom životu. U svjetlu njegovih odgovora, odlučit će da li će ili ne pristati na prošnju.

Većina pitanja je bilo pripremljeno na francuskom, jeziku koji moj prijatelj nije pričao tečno. Pozvao me da mu pomognem da prevede upitnik. Pitanja su se proširila na tri stranice. Prva stranica se sastojala od pitanja iz privatnog života, poput imena, očevog imena, adrese, visine, težine, obrazovnih kvalifikacija, zanimanja, status stana (da li je iznajmljen ili kupljen), plata, radni sati, itd.

Kad smo prešli na drugu stranicu, pitanja su bila:

1. Kakva je tvoja veza sa islamom?
2. Da li redovno obavljaš namaz?
3. Koliko vremena posvećuješ povećanju imana?
4. Koliko Kur'ana znaš napamet?
5. Koliko često učiš Kur'an?
6. Koje hadiske zbirke si do sad pročitao?
7. Koliko hadisa znaš napamet?
8. Napiši jednu stranicu teksta o pravima supružnika.
9. Koju knjigu sire trenutno čitaš?
10. Koju halku posjećuješ?
11. Koji učenjak predvodi ovu halku?
12. Koje knjige proučavate u toj halki?

Bio sam zapanjen. Nisam imao pojma da u ovom vremenu postoje djevojke koje toliko vole svoju vjeru.

Pitanja su išla dalje:

13. Da li želiš djecu?
14. Da li želiš sinove ili kćerke?
15. Koje ime želiš dati svom prvom djetetu?
16. Koje kvalitete želiš da tvoja žena posjeduje?

Cijeli upitnik je bio dizajniran tako da se dobije kompletna slika o vrsti osobe kakav je BIO moj prijatelj. On se je zaista mnogo potrudio da popuni ovaj upitnik. Nažalost, djevojka nije bila previše impresionirana sa odgovorima tako da nije pristala na prosidbu. Rekla je svojim roditeljima da osoba koja nije iskrena prema svom Gospodaru ne može nikada biti iskrena prema svom supružniku.“

Nakon što sam čuo ovakvo nešto, zamislio sam o svim problemima sa kojima se djevojke suočavaju u svom bračnom životu. Kada bi samo sve one ovako ispitale svoje potencijalne muževe o nivou vjere prije braka, lahko bi izbjegle probleme koji dolaze poslije.

Za N-um preveo i obradio: Nedim Botić

{youtube}eSXZuCI6mzU{/youtube}

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top