Kulinarstvo

Najbolji slani uštipci na svijetu!

Mekani… nemasni… napuhnu se kao balončići… ma neodoljivi su.

No kako ovo tijesto ipak zahtijeva vrijeme za dizanje, najbolje ga je umijesiti mikserom večer prije, te ostaviti u zdjeli da se diže i prekriti krpom.

Za 8 osoba:

Vrijeme pripreme: 1 sat

Priprema:

1 kg brašna (pola glatko, pola oštro)
1 izrađena germa (pomiješajte 1 germu, po kašikicu brašna i šećera te kašikicu, dvije toplog mlijeka)
tople vode i mlijeka prema potrebi
1 velika kašika soli

Prosijati 1 kg brašna, dodajte veliku kašiku soli, izrađenu germu i dodajite malo po malo mlakog mlijeka i vode. Možete mijesiti ručno ili mikserom. Kada dobijete glatko tijesto, ostavite ga u zdjeli na toplome da se digne, odvojite u nekoliko hrpica i jednu po jednu razvaljajte na po 0,5 – 1 cm debljine pa režite na kockice širine oko 3-4 cm.

U dubljoj tavici zagrijte ulje i pecite uštipke u vrelom ulju kratko jednu pa drugu stranu. Svaki će se napuhati kao loptica, a unutra će biti šuplji.

Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na salvetu da se odmaste.

Uštipke servirajte uz sir i mileram ili kajmak.

Ako je za manje osoba, dovoljno je umijesiti tijesto od pola sastojaka – pola kile brašna, pola germe i pola kašikice soli…

Izvor: wall.hr

Povezani članci

Back to top button