Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Najbolji poslovni potez u decembru: Proizvodnja samohodne haubice u „Bratstvu“

Najbolji poslovni potez u decembru: Proizvodnja samohodne haubice u „Bratstvu“

Tvornica mašina i hidraulike članica novotravničkog „Bratstva“ u decembru je prezentracijom prototipa samohodne haubice najavila početak proizvodnje ovog modernog artiljerijskog oružja, prvog koje je realizovano nakon agresije na BiH.

U veoma jakoj konkurenciji za izbor dobrih poslovnih poteza u BiH portal Indikator.ba ovaj je izdvojio kao najbolji u posljednjem mjesecu 2016. godine.

Analitičari projekta „Izbor najboljeg poslovnog poteza“ učinili su to i iz razloga jer je riječ o oružju koje je skoro u potpunosti bh. proizvod a prema saopštenim performansama može biti veoma konkurentno na inostranom tržištu.
Na ovaj način bosanskohercegovačka namjenska industrija se dokazuje kao značajan faktor ekonomskog jačanja BiH.
To potvrđuje i decembarska najava američke kompanije Howell Munitions&Tehnology za uspostavljanjem čvršće saradnje sa ovdašnjim proizvođačem municije kompanijom Bekto Precisa iz Goražda što je takođe ocijenjeno kao izuzetno dobar poslovni potez.

Među najbolje u BiH tokom decembra uvrštena je uspješna akvizicija cazinske Žitoprerade koja je kupila prijedorsku mesnu industriju IMPRO, a novi vlasnik Asmir Durić počeo pripremu za početak proizvodnje u ovom nekad velikom privrednom gigantu.

Trećerangirani je novi ugovor vrijedan 82 miliona KM što ga je nakon pobjede na međunarodnom tenderu Euro-Asfalt iz Sarajeva zaključio u Crnoj Gori a odnosi se na izgradnju/rekonstrukciju 14 kilometara trase autoceste između Lubnice i Jezerine.

REGIJA: HELIOS PRODAT JAPANCIMA – Tokom decembra u regiji je bila oskudna ponuda dobrih poslovnih poteza a portal Indikator.ba opredijelio se da na prvo mjesto izdvoji prodaju Heliosa, slovenačke tvornice boja i premaza japanskoj kompaniji Kansai Paint za, prema neslužbenim podacima 572 miliona euro. Potez je značajan i zbog činjenice da je Helios prvobitno 2013.godine za 145 miliona euro prodat austrijskom Holdingu Ring International, Franklin Templeton i GSO. Uz najnoviju transakciju Japanci su najavili da će tvornica u Domžalama postati evropski centar ove multinacionalne kompanije koja je dosad većinom bila prisutna u Aziji, Africi i na Bliskom istoku.

Izvrstan potez u regiji, odnosno Sloveniji, napravio je i američki lanac brze hrane Mc Donalds odlukom da u slovenačkim restoranima angažuje penzionere kao dio radne snage s namjerom da u njima naprave atmosferu porodičnog objeda kojeg nema bez bake ili djeda. Oni, penztioneriće pokušati da je naprave radeći lakše poslove i razgovarajući sa gostima.

Na treće mjesto svrstano je priključivanje Beogradske i Ljubljanske berze regionalnoj mreži za trgovanje vrijednosnim papirima SEE Link koja kao zajedničko preduzeće ima sjedište u Skoplju. Tokom decembra najavljeno je da će se toj mreži priključiti Atinska, Banjalučka i Montenegroberza. Na pet berzi, koje su trenutno uključene u SEE Link, kotira više od 500 dionica, a ukupna tržišna kapitalizacija procjenjuje se na 38,5 milijardi dolara. Osnivači SEE Linka su bugarska, hrvatska i makedonska berza, a sjedište zajedničkog preduzeća je u Skoplju.

EVROPA: 

Dogovor najveće talijanske banke UniCredit s francuskim Amundijem o prodaji svog ogranka za upravljanje imovinom Pioneer Investments, za 3,55 milijardi dolara, te namjera Alijanza da kupi Generali koji se odlučio povući sa francuskog tržišta.

SVIJET: 21 ST CENTRY FOX PREUZEO SKY – Američki medijski div 21st Century Fox u decembru je objavio da je britanska medijska kuća Sky prihvatila njegovu ponudu za preuzimanje vrijednu 14,8 milijardi dolara (plaćeno gotovinom), što je najbolji a financijski najvrijedniji poslovni potez u svijetu u posljednjem mjesec u 2016.godine po ocjeni portala Indikator.ba. Američka kompanija već od ranije ima 39 posto udjela u Skyju.
21st Century Fox spada među najveće medijske kuće u svijetu. Njezin portfelj uključuje FOX, Fox News Channel, Fox Business Network, National Geographic Channels, STAR India, te 28 televizijskih stanica u SAD-u i više od 300 međunarodnih tv kanala. Analitičari su prokomentarisali da će ovom transakcijom vlasnik Foxa Rupert Murdoch, u čijem su vlasništvu i listovi The Sun i The Times, steći prekomjerni utjecaj nad britanskim medijima.
Drugorangirani na listi najboljih poslovnih poteza po ocjeni Indikatora.ba je stvaranje zajedničkog investicijskog fonda Rusije i Japana čija bi ukupna vrijednost trebalo da bude oko 880 miliona američkih dolara. U stvaranju fonda koji će početi djelovati u 2017. godini učestvuju Japanska banka za međunarodnu saradnju i Ruski fond direktnih investicija.
Gotovo isto je vrednovan i potez kineske kompanije Wanfeng Auto Holdinga Group nakon što je preuzela Diamond Aircraft Industriesa trećeg po veličini svjetskog proizvođača aviona. Riječ je o posljednjem potezu Wanfenga čije jer sjedište u pokrajini Zhejiang u nastojanju da izgradi veliki lanac proizvodnje u sektoru avijacije. Kineska kompanija već je preuzela tri projekta proizvodnje aviona u Češkoj, trening školu za pilote u Kanadi a u spomenutoj pokrajini na istoku Kine već izgradila svoj tzv. „avijacijski grad“. Prvi avion kojeg će ta kompanija proizvesi na putovanje će krenuti u ljeto 2017.godine.

Priredio: HAJDAR ARIFAGIĆ

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com