Ekonomija

Na Sarajevskom sajmu turizma predstavljeni turistički potencijali općine Novi Grad

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine jedna od učesnica Sarajevskog festivala turizma, koji se održava od 24. do 26. oktobra u Centru Skenderija, s ciljem afirmisanja domaće turističke ponude i razvojnih potencijala.

Ovogodišnji  festival okupio je 70 izlagača iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Turske, Indije i Bosne i Hercegovine. Općina Novi Grad Sarajevo je zakupom sajamskog prostora, omogućila besplatno učešće privrednih subjekata koji djeluju u oblasti turizma na njenoj teritoriji.

Prilika je to da se mnogobrojnim posjetiocima predstave djelatnosti kojima se bave privredni subjekti: OD „Domestic“, prvi bh. proizvođač humusa, kikiriki putera, badem putera i tahina, zatim Ibis Styles – hotel Sarajevo, kao i Heljda eko d.o.o. Sarajevo, certificirani proizvođač žitarica i ljekobilja i proizvodnje zdrave hrane.

Na sajmu su se predstavili i OD „Klementina“, proizvođač sapuna od filcane vune i Herbal Spa d.o.o. Sarajevo koja se bavi pružanjem specifičnih kozmetičkih i fizioterapeutskih usluga za njegu tijela.

Poseban segment za razvojno djelovanje u oblasti turizma predstavljaju turističko – rekreativni kapaciteti na teritoriji općine koji su reprezentativni i u skladu sa važećim međunarodnim standardima za organizaciju sportskih događaja od većeg značaja, a koji su posjetiocima Sajma predstavljeni u saradnji sa Javnim preduzeće „Lokom“.

Jedan od takvih primjera je Centar „Safet Zajko“ kojeg godišnje posjeti oko 300.000 ljudi, a koji građanima i posjetiocima Sarajeva pruža boravak i uživanje u najvećem parku u Sarajevu, zelenoj oazi mira, ali nudi i raznovrsne sportsko – rekreacione sadržaje za djecu, sportiste i rekreativce.

Osim kompleksa Centra „Safet Zajko“ Općina će u saradnji sa Javnim preduzećem „Lokom“ promovisati i druge turističke potencijale sa svog područja kao što su Dom oslobodilaca na Žuči, Park šuma Mojmilo sa proizvodno – edukativnim poligonom urbane poljoprivrede, gdje se vrši organska proizvodnja hrane, zatim kino i galeriju Općine Novi Grad, te nove promo video materijale o turističkim potencijalima i kapacitetima Općine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button