U FokusuVijesti iz zemlje

Na Humu podignuta zastava BiH: Ovo je dan kada je potvrđena i obnovljena državnost BiH

Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na brdu Hum, uz intoniranje himne, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti je, između ostalih, prisustvovao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Džaferović je rekao da je 25. novembra Dan državnosti za cijelu državu BiH i sve njene građane, bez obzira što u BiH postoje područja gdje se danas ne obilježava ovaj praznik.

“Vjerujem da će vrlo brzo doći dan kada će se na cijeloj teritoriji BiH obilježavati 25. novembar kao Dan državnosti. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj historiji BiH. Ovo je dan kada je potvrđena i obnovljena državnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet i promovirana ravnopravnost svih naroda i građana. Mi se i danas borimo u nekim dijelovima BiH za ravnopravnost svih naroda i građana. Neće biti dobro sve dok se se svakom čovjeku ne osiguraju jednaka prava bez obzira gdje živi”, pojasnio je član Predsjedništva BiH.

Smatra da posebnu odgovornost u tome imaju političari i posebno u izjavama koje daju javnosti.

“Prije dan ili dva svjedočili smo vrlo ružnoj anticivilizacijskoj izjavi koja je otprilike glasila da je BiH zajednička, a da je RS samo srpska. To je netačana i anticivilizacijska izjava, koja opravdava i podstiče nove diskriminacije unutar BiH. BiH, njeni entiteti, kantoni, općine, mjesne zajednice, sve je to zajedničko svih nas, bez obzira u kojem dijelu zemlje se nalaze”, istakao je Džaferović.

Dan državnosti građanima je čestitao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

“Već treću godinu zaredom mi baš sa ovog mjesta simbolično podižemo zastavu BiH. Mi živimo tekovina 25. novembra i ZAVNOBiH-a, i to za nas nije samo ideja nego stvarnost”, rekao je Skaka.

Nacionalno obilježje BiH sa jarbolom na Humu postavio je Grad Sarajevo prije dvije godine s namjerom da se iskaže poštovanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 76. godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo je dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button