U FokusuVijesti iz zemlje

Dana državnosti BiH: Palagnje cvijeća kod Vječne vatre i na Kovačima

Položeno cvijeće na Kovačima: BiH postoji hiljadu godina i postojat će još hiljadu

Između ostalih, cvijeće je položio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kao i predstavnici Kantona Sarajevo.

“BiH ide u pravom smjeru. Ovih dana napravili smo bitan korak, unatoč upornim destrukcijama, ova zemlja je svaki dan sve jača i jača. Postoji hiljadu godina i postojat će još hiljadu, uvjeren sam. Čovjek bez države je kao porodica bez kuće. Mi imamo državu, imamo svoju kuću. Mi smo tu, to je naša zemlja. Treba to cijeniti i pogledati kako žive neki narodi koji to nemaju. I treba to čuvati i unapređivati”, poručio je Izetbegović danas na Kovačima.

Komentarisao je i izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je BiH zajednička, a Republika Srpska je srpska.

“Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa u BiH nije srpsko osim naziva Republika Srpska, a ne zanm hoće li to tako ostati ako Dodik nastavi sa ovim izjavama”, kazao je Izetbegović.

Brojne delegacije položile su danas cvijeće i ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić – Gradu, na današnji dan prije 76 godina, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.

Položeno cvijeće kod Vječne vatre: 25. novembar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH
 
Brojne delegacije položile su danas cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Između ostalih, cvijeće je položio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kao i predstavnici Kantona Sarajevo.

“25. novembar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. To je dan kada je BiH obnovila i potvrdila svoju državnost. To je dan kada je promoviran princip ravnopravnosti svih naroda i građana koji žive u ovoj zemlji. I danas se borimo za princip ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji zemlje. Postoje područja u BiH gdje su ljudi obespravljeni, posebno povratnici, ugrožavaju se njihova prava”, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Smatra da je “na nama da uklonimo tu diskriminaciju i napokon imamo BiH u kojoj će svakom čovjeku biti komotno i u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan”.

“Političari imaju posebnmu odgovornost u realizaciji ovog cilja. Moraju se suzdržavati od zapaljivih izjava. Prije dan ili dva smo čuli izjavu koja otprilike glasi kako je BiH zajednička, a da je Republika Srpska samo Srpska. To, prije svega, nije tačna nego lažna izjava. To je duboko anticivilizacijska izjava, koja opravdava postojeću diskriminaciju prema povratnicima u bh. entitet Republika Srpska. Neka se kane takvih izjava jer to ne može biti put kojim će ići ova zemlja. BiH može ići samo putem osiguranja ravnopravnosti za sve njene ljude jer to je civilizacijski put. Ovo što smo čuli je anticivilizacijski put”, naglasio je Džaferović.

Njegova poruka tim retrogradnim snagama jeste da će “cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda i građana u konačnici pobijediti”.

“Mi se nikada nećemo odreći tog cilja, bit ćemo uporni i strpljivi u borbi za realizaciju tog cilja”, poručio je Džaferović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button