Vijesti iz svijeta

Na ahiret preselio Muamer ef. Zukorlić

Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina, dugo vremena je bio vodeći vjerski autoritet u Sandžaku.

Preminuo je Muamer efendija Zukorlić, bivši muftija Mešihata islamske zajednice za Sandžak i Srbiju.

Vijest je potvrđena i na zvaničnoj stranici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, čiji je Zukorlić bio dugogodišnji čelnik.

“Danas, 6. 5. 2021. godine, Allahovom odredbom, na Bolji svijet u Novom Pazaru preselio je velikan našeg vremena, naš lider, učitelj, vođa, otac, brat, prijatelj i svjetlo Allahove milost ovog vremena na dunjaluku akademik muftija Muamer-ef. Zukorlić”, navodi se na stranici Mešihata.

Vijest o smrti na društvenim mrežama

O ulozi dostignućima znanim i neznanim dobročinstvima i zadužbinama koje je ostavio u amanet ovom narodu znat će tek generacije koje dolaze, dodaje se.

Vijest o smrti efendije Zukorlića objavio je novinar iz Sarajeva Mirnes Kovač.

“Na Ahiret je preselio Muamer ef. Zukorlić. Vijest mi je potvrdio muftija Mevlud Dudic koji je u povratku iz Graca prema Novom Pazaru. Molim Svevišnjeg da se smiluje Muamer ef., a njegovoj porodici podari sabur”, napisao je Kovač na Facebooku.

Rođen u Orlju pokraj Tutina

Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina.

Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Islamski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u ljeto 1993. godine.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine.

Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu.

Vodeći vjerski autoritet u Sandžaku

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. god. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara.

Na prvim izravnim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće koji su održani 6. juna 2010. godine pojedinačno najveći broj glasova (45—50%) je osvojila Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) na čijem je čelu bio Muamer ef. Zukorlić.

Državni organi Srbije su donijeli odluku o nepriznavanju prava Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da samostalno formira Nacionalno vijeće, jer nije osvojila ukupnu većinu glasova.

Kandidat za predsjednika Srbije

Usprkos toj odluci Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) je proslavila pobjedu i izvršila konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje je na sjednici održanoj 25. srpnja 2010. godine usvojilo deklaraciju kojom se bošnjački narod proglašava konstitutivnim narodom u Srbiji.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji 2012. se kandidovao za predsjednika Srbiji kao nezavisni kandidat.

Na parlamentarnim izborima 2016. izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije i izabran za predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Iste godine, izabran je za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara u periodu 2016-2020. godina.

Predsjednik je Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo pri Skupštini Srbije.

Generalni sekretar BANU

Izabran je za vijećnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća na izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina održanim 2018. godine.

U decembru 2017. godine, izabran je za predsjednika Stranke pravde i pomirenja.

Muamer Zukorlić je na Parlamentarnim izborima 2020. godine ponovo izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Osnivač je Svjetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bošnjačke nacionalne fondacije i Matice bošnjačke.

Generalni je sekretar BANU od 2011. i predsjednik Skupštine SBK od 2012. Član je Izvršnog vijeća Islamske svjetske lige – Rabite.

Akademik Zukorlić autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemiologije, kulturalne historije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku, govorio turski jezik, a služio se engleskim.

Dugo vremena je bio vodeći vjerski autoritet u Sandžaku.

Prije dvije godine bio je i kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice BiH, kada je na izborima izgubio od Huseina efendije Kavazovića.

Al Jazeera

Back to top button