Kulinarstvo

Ramazanski iftarski meni – četvrti dan

Recept za našu topu možete pogledati OVDJE.

  1. Supa s paradajzom i sirom

 

Priprema; 15 min

Kuhanje:15 min

Serviranja;6 porcija

Sastojci:

1 kašika Dukat maslaca

1 glavica crvenog luka, samljevenog ili propasiranog

2 konzerve (800g) paradajz-pirea

2 kašike paradajza u kockicama (pelat)

1 pakovanje (340 g) mesnih raviola

1/2 šolja (125ml) Dukat trajnog mlijeka

3 kašike pesto umaka od sušenog paradajza ili pesto umaka od bosiljka

so i svježe mljeveni biber, po ukusu

120g Sirela edamer sira ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira

Priprema:

U tavi rastopite Dukat maslac i propržite luk 2-3 minute. Dodajte paradajz i paradajz-pire i kuhajte 10 min, poklopljeno.

U međuvremenu, skuhajte raviole prema uputama na pakovanju. Ocijedite i sklonite.

U smjesu od paradajza umiješajte Dukat trajno mlijeko i pesto umak. Začiniti solju i biberom po ukusu i podgrijati. Naspite supu od paradajza u zdjelice, dodajte raviole i ukrasite sirom.

  1. Jagnjetina u mlijeku

Priprema: 2 h

Kuhanje: 2 h 30 min

Serviranja: 4 porcije

Sastojci:

1-1,5 kg jagnjetine (but ili plećka bez kosti)

1-1, 5 l Dukat trajnog mlijeka

0,5 l domaće supe ili povrtnog temeljca

2 kg krompira

so

začini za supu

list peršuna

ulje

Priprema:

Meso operite i isjecite na veće komade. Stavite ih u veću šerpu, koju ste prethodno malo pouljili. Propržite meso kratko. Zalijte mlijekom i kuhajte oko sat i po vremena.

Zagrijte rernu na 220°C. U dublji pleh sipajte ulje, stavite skuhano meso. Okolo poredajte oguljene, cijele krompire. Prelijte temeljcem i Dukat trajnim mlijekom koje je ostalo od kuhanja mesa.

Sve prekrijte alu- folijom i pecite oko sat i po vremena. Pred kraj skinite folliju da se krompir zapeče.

Kad je meso gotovo, pospite nasjeckanim peršunom.

 Savjet: Meso možete poslužiti uz President  kajmak.

  1. Keskül-Turski desert

 

Priprema: 5 min

Kuhanje: 10 min

Serviranja: 4 porcije

Sastojci:

5 dl. hladnog Dukat trajnog mlijeka

40 grama kokosa

60 grama brašna

80 grama šećera

1 kesica vanilin šećera

dvije kašike Galbani Mascarpone sira

1 kašika Dukat maslaca.

Za dekoraciju: malo isjeckanih pistacija, malo isjeckanih pečenih lješnjaka , usitnjeni kokos

Priprema:

U malo veću šerpu stavite hladno Dukat trajno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer, lagano sipajte brašno i sve dobro umutite kašikom. Sve zajedno stavite na šporet da provri miješajući. Kad provri dodajte Dukat maslac i dvije kašike Galbani Mascarpone sira te miješajte dok se ne sjedini. Sklonite i mješavinu uspite u četiri manje posudice. Svaku prekrijte providnom folijom i ohladite par sati u frižideru. Nakon hlađenja pospite sa sitno sjeckanim pistacijama ili sa sitno sjeckanim pečenim lješnjacima i malo kokosa.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button