Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram

 Oko dva miliona hadžija klanjalo je bajram-namaz u haremu Kabe u Meki. Brojni muslimani iz cijelog svijeta nalaze se u Meki gdje obavljaju hadž, jednu od pet islamskih dužnosti

Muslimani širom svijeta obilježavaju jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajram, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko dva miliona hadžija klanjalo je bajram-namaz u haremu Kabe u Meki. Brojni muslimani iz cijelog svijeta nalaze se u Meki gdje obavljaju hadž, jednu od pet islamskih dužnosti.

I džamije u Njemačkoj bile su jutros pune muslimana koji žive u toj zemlji. Bajram-namaz klanjali su u džamijama u Berlinu i Kelnu. 

Zbog nedostatka prostora unutar džamija veliki broj vjernika bajram-namaz klanjalo je u haremima džamija.

Bajram-namaz klanjali su i vjernici u Palestini. U džamiji Ed-Darif u Ramallahu bajram-namaz je klanjao i palestinski premijer Rami el-Hamdallah kao i članovi Centralnog komiteta Fataha. 

Hamdallah je poručio da ostaju pri odluci o formiranju nezavisne države Palestine sa Istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Veliki broj vjernika bajram-namaz je klanjalo na stadionu Amahoro u Kigali u Ruandi. U bajramskoj hutbi su poslane poruke bratstva i zajedništva. Poručeno je da u Ruandi, gdje živi oko deset posto muslimana, muslimani i kršćani žive u miru.

Vjernici su bajram-namaz klanjali i u Tripoliju u Libiji kao i egipatskom Kairu.

Veliki broj vjernika ispunio je i džamije u kamerunskom gradu Yagoua. Džamije su bile male da bi primile veliki broj vjernika na bajram-namazu pa su muškarci, žene i djeca ispunili i ulice ovog grada. 

Vjernici su ispunili historijske džamije širom Turske. Posebnu draž bajram-namaza moglu su osjetiti vjernici koji su ovu molitvu obavili u historijskim stoljetnim džamijama Istanbula.

– Oko 100.000 muslimana u Al-Aksi klanjalo bajram-namaz 

Brojni muslimani u Istočnom Jerusalemu, pohrlili su u džamiju Al-Aksa kako bi obavili molitvu..

Sabah-namaz u Al-Aksi klanjalo je na desetine hiljada muslimana, a vjernici su u nju došli iz svih dijelova Istočnog Jerusalema.

Glasnogovornik Uprave za vakufe u Jerusalemu Firas ed-Dibs izjavio je kako je bajram-namaz u Al-Aksi klanjalo oko 100.000 vjernika, među kojima su bili i muslimani iz brojnih islamskih i arapskih zemalja.

Nakon namaza djeci su u dvorištu podijeljeni pokloni.

Muslimani u Rusiji pohrlili su u džamije širom zemlje kako bi klanjali bajram-namaz. Najbrojniji su bili u Moskvi, Kazanju i drugim većim gradovima.

U Moskvi je bio obustavljen saobraćaj, kako bi se vjernicima omogućilo klanjanje bajram-namaza u Centralnoj džamiji i njenoj okolini.

Nekoliko hiljada muslimana namaz je obavilo na mjestima na kojima su to vlasti dozvolile.

– Sirija: U Afrinu prvi Kurban-bajram nakon oslobođenja od terorista

U sirijskom Afrinu obilježava se prvi Kurban-bajram otkako su ga pripadnici Oružanih snaga Turske (TSK) i Slobodne sirijske vojske (FSA) oslobodili od terorista.

Operacija ”Maslinova grana” pokrenuta je 20. januara, a centar Afrina od terorista YPG/PKK-a oslobođen je 18. marta. Stanovništvo se počelo vraćati u Afrin, a danas su pohrlili u džamije kako bi u sigurnom ozračju obavili bajram-namaz.

Tokom hutbe govoreno je o značaju kurbana, bratstva, ali i Bajrama.

”Hvala Bogu danas u Afrinu obilježavamo prvi Kurban-bajram daleko od terorizma“, rekao je Ahmed Ali, stanovnik ovog grada na sjeverozapadu Sirije.

Dodao je kako su namaz klanjali u Džamiji Ebu Bekira Siddikija i da bajram obilježavaju u sigurnoj sredini.

”Bajramska atmosfera je prelijepa u Afrinu“, rekao je Ali i zahvalio pripadnicima TSK-a i FSA-a na oslobađanju grada od terorista.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top