Istaknuti BošnjaciU Fokusu

Mujaga Komadina – uspješni gradonačelnik Mostara

Činjenica je da je Hercegovina, a posebno grad Mostar na kraju osmanske i početku austrougarske vladavine dao veliki broj bošnjačkih intelektualaca, koji su svojim radom u velikoj mjeri doprinijeli u afirmaciji Bošnjaka. Upravo, takav je bio i gradonačelnik Mostara, Mustafa Komadina.

Mostarski vizionar

Mostarac Mujaga Komadina, Mustafa, kako mu je bilo pravo ime, rođen je 1839. godine u mostarskoj mahali Carina, u Husein-hodžinoj mahali, u kojoj su se do dolaska Austro-Ugarske monarhije nalazili konaci Komadina. Tu je učio prve korake, završio mektebsko obrazovanje i medresu. Njegov otac se zvao Omer-aga, po struci sarač, koji je usavršio izradu samara i drugih proizvoda od kože, koje je godinama izrađivao za potrebe osmanske vojske.

Osim Mustafe, odnosno Mujage kako su ga većinom zvali, imao je Omer-aga još trojicu sinova: Saliha, Ahmeda i Husagu, te kćer Muntu koju spominju neki izvori. U okrilju porodice koja je njegovala uspomene na starinu iz konjičkog kraja, odgajan je dječak kojeg će sudbina učiniti jednim od najznamenitijih ljudi u historiji Mostara. Vizionar budućeg ekonomskog i kulturnog prosperiteta grada je krajem 1909. godine, voljom svojih sugrađana, izabran za mostarskog gradonačelnika.

Mandat mu je potvrđen u prvim danima januara 1910. godine, vlastoručno od cara i kralja Franje Josipa Habsburškog. Ulaskom u prostorije gradske uprave Mostara Mujaga Komadina je postao peti gradonačelnik koji je izabran na taj položaj od 1878. godine. Time je, historija će pokazati, otpočeo period snažnijeg razvoja grada koji je u vizijama agilnog gradonačelnika postajao većim, ljepšim i životnijim, što je Komadina isticao kao glavni prioritet na početku svog uspješnog mandata.

Vrijeme mijenjanja prioriteta

Svjestan činjenice da je u Bosni i Hercegovini došlo do naglih promjena, suočavao se sa trenutnom situacijom na način da sve dobre strane novog režima prihvati. Znao je da je sada došlo drugo vrijeme, te da možda i protiv svoje volje, potrebno je promjeniti prioritete u političkom smislu.

Za svoga života izgradio je veliki broj građevina na području Mostara, koje su nažalost većinom porušene tokom agresije na našu domovinu. Niko, ni prije ni poslije njega, nije dao takav doprinos urbanom, kulturnom i ekonomskom razvoju grada Mostara. Njegov human i nesebičan trag ostavljen na ovom svijetu, zabilježen u impozantnim i monumentalnim građevinama koje su Mostaru dale urbanu fizionomiju i savremenost, najbolji su spomenik njegovom liku i djelu.

Mujaga Komadina je ovaj svijet napustio 11. ševala 1344. hidžretske godine (6. maja 1925. godine), u 86. godini života. Sahranjen je 6.5.1925. godine u 86. godini.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Povezani članci

Back to top button