Kolumne i intervjuiU FokusuVijesti iz svijeta

Muhasilović: Srbija je otok okružen NATO članicama

- Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Jahja Muhasilović kazao je da je Srbija u dosta nezahvalnoj poziciji jer je sav politički Zapad trenutno na drugoj strani, odnosno podržava Ukrajinu protiv Rusije

Kada pogledate realne parametre, bilo da se radi o ekonomskim ili vojnim, vidjet ćete da Srbija više pripada političkom Zapadu nego Rusiji, a da je cijela ova priča balansiranja, odnosno politike neutralnosti oko rata u Ukrajini, zapravo populistička politika, izjavio je profesor međunarodnih odnosa i geopolitike na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Jahja Muhasilović.

Muhasilović je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio o mogućim refleksijama otkazivanja posjete Beogradu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, nakon što su zemlje koje se nalaze oko Srbije poručile da će zatvoriti svoj zračni prostor za njegov avion, a osvrnuo se i na poziciju Srbije na rat u Ukrajini te na bilateralne odnose Beograda s Rusijom i Evropskom unijom (EU).

“Što se tiče pozicije Srbije u odnosu na krizu u Ukrajini, odnosno invaziju ruske vojske u Ukrajini, mislim da je Srbiju tu u dosta specifičnoj poziciji iz niza razloga. Srbija za razliku od većine evropskih zemalja ima specifičan, taj nekakav neutralan stav. Razloga je više. Vjerovatno treba krenuti od demografske realnosti Srbije, a to je da je većina srbijanskog stanovništva zapravo u tom kulturološkom, etničkom i religijskom smislu slična Rusima. Postoje te nekakve historijske veze s Rusijom. I sami Srbi su Slaveni, kao i Rusi, i pripadaju pravoslavnoj vjeri. Iz tog razloga u Srbiji postoje određene simpatije prema Rusiji kao državi i njenoj vanjskoj politici, tako da uvijek svaki srbijanski političar kada vodi vanjsku politiku uvijek to mora uzeti u razmatranje”, pojasnio je.

– Srbija u nezahvalnoj poziciji –

Smatra da je Srbija upravo zbog toga u dosta nezahvalnoj poziciji jer, kako je kazao, cijela Evropa, odnosno cijeli politički Zapad je trenutno na drugoj strani, odnosno podržava Ukrajinu protiv Rusije.

“Tako da u Srbiji zbog unutrašnje populacije svi srbijanski političari su morali voditi politiku neutralnosti. Ali kada pogledate realne parametre, bilo da se radi o ekonomskim ili vojnim, vi ćete zapravo vidjeti da Srbija više pripada političkom Zapadu nego Rusiji, a da je cijela ova priča balansiranja, odnosno politike neutralnosti, zapravo populistička politika gdje svaki srbijanski političar mora zbog svog naroda, jer postoje određene simpatije prema Rusiji, igrati tu politiku neutralnosti. Opet, s druge strane, Srbija je bila bombardovana od NATO-a, tako da nijedan političar u Srbiji, posebno ovi desne provenijencije, ne može svom narodu objasniti da bi oni u ovoj situaciji bili isključivo na strani Zapada protiv Rusije”, kazao je Muhasilović.

Na pitanje u kojim oblastima su Srbija i Rusija najviše povezani, Muhasilović je kazao da su to prvenstveno kultura, ali i trgovina.

“Srbija je kao i većina balkanskih, odnosno evropskih zemalja, pored ove kulturološke dimenzije, vezana svakako i trgovinom donekle, mada je obim trgovine između Rusije i Srbije oko deset puta manji od obima trgovine koji ima s Evropskom unijom ili ostalim zemljama Zapada. Rusija je u tom ekonomskom smislu najdominantnija u energetskom sektoru. Srbija je u tom smislu kao i većina balkanskih zemalja poprilično ovisna o ruskim energentima. Energija je zapravo u ekonomskom smislu polje u kojem je Rusija dominantna. Međutim, pošto Srbija nema teritorijalni dodir s Ruskom Federacijom, ona je u tom smislu izolovana i ona će se morati ponašati kako se budu ponašale i ostale evropske zemlje, jer će biti gotovo nemoguće dopremiti ruski gas Srbiji preko kopna, tako da će Srbija morati više sarađivati sa zemljama kao sto su Bugarska i Mađarska oko dotoka gasa i vjerovatno će morati slijediti sličnu politiku kao i te zemlje”, rekao je ovaj profesor.

– Srbija poput otoka –

Kako je kazao, Srbija je poput otoka koji je okružen zemljama članicama NATO-a i zemljama Evropske unije.

“Postoji geografska realnost, a to je da je Srbija izolovana, da nema teritorijalni dodir s Ruskom Federacijom, i ona je de facto otok koji je okružen NATO članicama i koji je okružen Evropskom unijom, tako da cijela ova politika takozvanog balansiranja koju Aleksandar Vučić vodi je zapravo šarena laža, zapravo populizam koji on vodi prema svom glasačkom tijelu. Ali kada pogledate realne parametre, vi ćete vidjeti da je više saradnje s političkim Zapadom”, smatra Muhasilović te dalje dodaje:

“U svakom slučaju, vi ćete vidjeti kada se nešto konkretno desi, neko konkretno odlučivanje, kao ovaj prelet aviona Lavrova koji nije bio dozvoljen preko teritorija Evropske unije, i niz drugih primjera, vi ćete vidjeti da će se Srbija uvijek voditi real politikom i da te emocije koje gaji prema Rusiji, kada stvarno stvari dođu do te mjere i kada se zategnu, vidjet ćete da će Srbija ipak gledati svoj interes, a to znači da je njen interes ipak na političkom Zapadu, a ne s Rusijom, i u tom smislu ona će uvijek vući poteze koji možda neće biti dragi Kremlju.”

– Rusiji u ovom trenutku potrebni prijatelji –

Na pitanje da li vjeruje da će otkazivanje posjete Lavrova Beogradu negativno utjecati na odnose Srbije i Rusije, Muhasilović je istakao da ne misli da će to izazvati neku ozbiljniju štetu njihovim bilateralnim vezama.

“Prvo što Rusija nema taj luksuz da trenutno kvari odnose sa zemljama koje su na njenoj strani ili koje su neutralne, a Srbija je neutralna. Rusiji su u ovom trenutku potrebni prijatelji, jer ona osjeća pritisak koji dolazi sa Zapada, tako da se Rusija ne bi usudila kvariti odnose sa Srbijom jer ona ipak računa na Srbiju donekle i svjesna je kapaciteta Srbije, koji su dosta limitirani, ali svakako i ova neutralnost je nekakva podrška u ovim teškim vremenima za Rusiju. Tako da nisam siguran da je u interesu ni Rusije niti Srbije da kvare bilateralne odnose. Ne mislim da će ova zabrana preleta ministra vanjskih poslova Rusije bilo kako naštetiti rusko – srpskim odnosima”, rekao je Muhasilović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button