Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Muftija Kozlić: Nadam se da će i drugi slijediti primjer medžlisa Frankfurt

Muftija Kozlić: Nadam se da će i drugi slijediti primjer medžlisa Frankfurt

U organizaciji medžlisa Frankfurt Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, 7. septembra tekuće godine, održan je seminar, koji je privukao pažnju i oko značajnih tema, kako za sadašnjost, tako i za budućnost, okupio predstavnike 13 džemata, koliko ih čini Medžlis.

Nosioci vrijednosti

Poznata je istina da se ništa na ovom svijetu ne može utemeljiti bez čovjeka kao što se ništa ne može sačuvati bez institucija i ustanova. Islamska zajednica je oduvijek bila kičma bošnjačkog naroda, a njeni članovi su bili i ostali čuvari vjere i istinskih vrijednosti. Principijelnost, hrabrost i upornost imaju veoma važnu ulogu u očuvanju istog, a primjerom toga jeste i održani seminar, koji je oko značajnih tema okupio predstavnike Islamske zajednice.

Kako nam je u ime organizatora kazao Midhat Hajrović, cilj seminara koji je nosio naziv „Promišljati i novim stazama koračati“ bio je okupiti predstavnike  džemata i tom prilikom ih senzibilirati za određene teme, motivirati, te pozovati na razmišljanje o tome šta je zajednica postigla, kojim putem je išla, da li je iskoristila svoje potencijale, a ako nije kako da ih prepozna.

„Život u Njemačkoj je veoma dinamičan i zahtjeva pravovremenu  reakciju, pogotovo na ona društvena kretanja koja se nas kao muslimana tiču. Brojni su problemi sa kojima se mi muslimani u Njemačkoj susrećemo” – naveo je.

Jedna od gorućih tema o kojoj je, prema riječima Midhata Hajrovića, bilo riječi na seminaru jeste vjeronauka u školama te izučavanje islama na njemačkim univerzitetima. Osim toga, rasvijetljene su i druge, za zajednicu veoma važne teme.

„U Njemačkoj postoji preko 3 000 džamija, nekoliko krovnih organizacija, zastupljeni su svi akaidski i pravni mezhebi, sve etničke populacije muslimana, tako da je slika šarena a time i složena. Ovo je trebalo da baci svjetla na pitanje organizovanje i razvijanja muslimanske zajednice u ovakvim uslovima. Ovim seminarom se također pokušalo imame, predsjednike i aktiviste džemata upoznati sa pitanjem pravne odgovornosti u procesu organizacije i vođenja džemata. Prisustvo njemačke kriminalističke policije imalo je za cilj da objasni značaj saradnje džemata sa policijom, u pravcu prevencije i suzbijanja kriminala, i u tom smislu zaštite članova i njihovih porodica. Jedna od tema seminara je bila i socijalni mediji, njihov značaj i kako ih koristiti. U završnici se govorilo o projektima koji su finansirani od države a koji nude priliku džematima da se društveno angažuju i mobilišu svoje potencijale i na onim poljima koja ne nose samo vjerski sadržaj“ – kazuje on.

Hajrović ističe da je održavanje seminara pomogao grad Frankfurt, koji je ponudio svoje reprezentativne prostorije i čiji predstavnik je pozdravio učesnike seminara, govorio o saradnji Grada sa predstavnicima muslimana i kao pozitivan primjer naveo saradnju sa predstavnicima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Na kraju su, kako navodi naš sagovornik, prisutni učestvovali u anketi, koja je trebala ocijeniti sardržaj i organizaciju seminara, a informacije prikupljene na ovaj način biće iskorištene za unaprjeđenje rada Medžlisa. Rezultati pokazuju da je seminar bio više nego uspješan i da postoji potreba za ovakvim sadržajima i edukacijama.

Ovome u prilog svjedoči i muftija za Zapadnu Evropu Osman ef. Kozlić. Muftija ističe kako su prisutni imali priliku slušati veoma važne sadržaje koje će u budućnosti utjecati na kvalitet rada džemata, a posebno Medžlisa Islamske zajednice Frankfurt.

„Lično sam u svojstvu muftije podržao ovaj projekt i prisustvovao od njegovog početka do kraja. Ono što je važno istaći, jeste činjenica da je nama u dijaspori, a posebno Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj potrebno da se veoma često susrećemo na ovakvim seminarima i da jedni od drugih učimo o svemu onome što će nam u budućnosti koristiti. Naročito je važno da razmjenjujemo iskustva i povratimo izgubljeno povjerenje. Zato sam dao podršku i nadam se da će i drugi medžlisi unutar Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj slijediti ovaj lijepi primjer i da će nas okupljati na mjestima na kojima ćemo moći učiti i educirati se o tako značajnim temama“ – završava Kozlić.

Dakle, u zajedničkom djelovanju, dijeleći iskustva i znanja, u Frankfurtu grade aktivnu mrežu u koju žele uključiti svakog člana zajednice, a u cilju općeg napetka. Najvažnije pitanje s kojim se susreću evropski muslimani je upravo njihova svijest o međusobnoj saradnji i upućenosti jednih na druge. Islamsko obrazovanje je jedan od glavnih kanala transmisije cjelovite slike svijeta što je muslimani grade na vrelima iz kojih crpe spoznaju o sebi, nameće se kao zaključak održanog u Frankfurtu.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top