DijasporaKolumne i intervjuiU Fokusu

Nermin Fazlagić: BISSANIA je priprema za moj povratak u domovinu

Prve reakcije na strip su jako pozitivne, a Fazlagić planira i otvaranje  Bissania shopa, gdje će biti dostupan i popratni materijal franšize (poput majica, postera itd.).

Početak hidžre je iseljavanje, a njeno upotpunjenje je povratak sa mnogo više znanja, vještina i resursa. Bošnjaci su više puta u svojoj historiji rasuti širom svijeta, a na to prinudno putovanje najčešće su išli samo sa onim što su mogli u rukama ponijeti. Međutim, ubrzo su se vraćali sa jako mnogo sredstva i sa neprocjenjivim intelektualnim kapitalom.

Jedan od prepoznatljivih lica naše dijaspore u Italiji je Nermin Fazlagić koji je rođen 1988. godine u Sarajevu, a Agresija i opsada glavnog grada je njegovo odrastanje nasilno premjestila u Veronu gdje živi već 30 godina. Kroz studiranje i putovanja naučio je, pored italijanskog, još osam jezika. Ta iskustva, vještine i znanja je utkao u svoj životni projekt Bissania, četverojezični digitalni strip inspirisan srednjovjekovnom bosanskog mitologijom i osmanskim naslijeđem.

Pored navedenog, Nermin Fazlagić je bio i prvi predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji, te je trenutni predsjednik Džemata NUR – Verona.

„Iako od pete godine živim izvan domovine, a pored Italije jedno vrijeme sam živio i u Turskoj i Brazilu moja želja za povratkom u Sarajevo nikad nije bila u pitanju. Moj životni projekat digitalni strip Bissanija mi daje slobodu da mogu živjeti gdje želim i da kroz njegovo razvijanje putujem širom BiH, regije i naše dijaspore i na taj način upoznajem svoje sunarodnjake“, kaže Fazlagić.

Prvo predstavljanje stripa održano je 29. novembra 2023. godine u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese. To je konceptu stripa koji u pojedinim zemljama već ima svoj poseban naziv „WEBTOON“. On je osmislio i realizirao strip, počevši od likova, pa do crtanja i pisanja dijaloga, prevođenja, dok je tehnički dio projekta završila jedna sarajevska IT kompanija.

„Presudnu ulogu da se upusti u jedan vrlo složen proces kreiranja digitalnog stripa imala je ljubav prema domovini, njenoj historiji i kulturi. Naše naslijeđe ima višestruko požimanje različitih naroda i kultura što je ogromni neiskorišteni kapital za kretivnu industriju“, tvrdi Fazlagić.

Prve reakcije na strip su jako pozitivne, a Fazlagić planira i otvaranje  Bissania shopa, gdje će biti dostupan i popratni materijal franšize (poput majica, postera itd.).

Povezani članci

Back to top button