Dijaspora

Mreža mladih Medžlisa Bayern organizirala „Zimovanje 2018“

U periodu od 21. do 27. decembra 2018. godine održan je kamp za mlade Medžlisa Bayern pod nazivom „Zimovanje 2018“. Ovaj kamp je upriličen u Otto-Weinmann-Haus u Waldenburg kod Schwäbisch Hall.

Razne aktivnosti za mlade, seminari i radionice iz raznih oblasti, tribine, veliki iftari, međudžematska druženja, sportske aktivnosti i ekskurzija kroz razne gradove, te kamp pod nazivom „Zimovanje 2018“  obilježili su ovogodišnji rad mladih  u organizaciji Mreže mladih Medžlisa Bayern. Kamp je okupio preko četrdeset mladih iz minhenskih džemata te džemata Augsburg, Stuttgart, Frankfurt, Köln, koji se ističu u svom radu u Zajednici, rezultatima u raznim segmentima djelovanja, učenju i ponašanju i koji su primjer u društvu, od učenika osnovne i srednje škole do najuspješnijih studenata, inžinjera, pravnika, doktora itd. U toku kampa mladi su pod mentorstvom stručnih i kompetentnih osoba prošli niz edukativnih radionica i predavanja, a neke od tema su bile: Šta čini zajednicu? Brak, intima/ašikovanje? Mladići u vrijeme Poslanika a.s. itd. Pored edukativnih programa, predavanja, radionica, mladi su uživali u realizaciji rekreativno-zabavnih programa, gdje su  fokus stavili na kulturnu baštinu bošnjaštva. Odigrali su dramu pod nazivom “Sultan i njegove brige”, upriličili večer ilahija i sevdaha, ali izostalo nije ni žensko kolo, kao ni šetnja/izleti u prirodu.

„Kroz rad sa mladima nastojimo doprinijeti boljoj kvaliteti života mladih i većem uključivanju u aktivnosti Islamske zajednice, kao i promovisanju univerzalno-pozitivnih islamskih vrijednosti. Kroz različite aktivnosti nastojimo kod mladih razvijati timski rad, inicijativu, liderstvo, samopouzdanje, komunikaciju, kritičko mišljenje i interakciju. Kampovi su povezali i osnažili kvalitetnu grupu mladih ljudi za dalji rad na polju promocije univerzalnih vrijednosti“– istakao je Nusret-ef. Hodžić, koordinator omladine pri Medžlisu Bayern.Koordinator je također istakao da je cilj ovakvih i sličnih projekata da se mladi međusobno druže i bolje upoznaju uz islamske sadržaje, kao što je učenje i tumačenje Kur’ana, zanimljiva predavanja i radionice, ali i druže uz rekreativne sadržaje.

U toku druženja održano je nekoliko predavanja a gosti predavači bili su: hfz. Nijaz i hfz. Adisa Aganhodžić, Nusret-ef. Hodžić, te izvođač ilahija hadžija Mersim Telalović.

Zahvaljujemo se predavačima na izdvojenom vremenu i veoma korisnim predavanjima, kao i svim gostima i akterima ovog kampa. Posebnu zahvalnost izražavamo familiji Banovi, koja se brinula o ishrani mladih.

Molimo Allaha da mladima podari snage i uspjeha u budućem radu, da nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj projekat bude uspješno realiziran. Amin!

Mreža mladih Medžlisa Bayern

D.B.
Akos.ba

Povezani članci

Back to top button