Brak i porodica

„Moj sin ima dobru diplomu, posao i mnogo novca. Da li je spreman za brak?“

Jedan čovjek je došao kod šejha Sulejmana Moole. Rekao mu je ima sina koji ima tu i tu diplomu, taj i taj posao, i zarađuje tolike i tolike iznose novca. Upitao je šejha: „Smatram da je moj sin spreman za brak. Da li imaš na umu neku djevojku, i da li se slažeš da je spreman za brak?“
Šejh smireno odgovori: „Ne, tvoj sin nije spreman za brak. On je spreman za razvod.“
 
Koji je cilj braka?
 
To je pitanje koje se trebamo odmah zapitati, bez obzira bili u braku ili ne. Ukoliko ste oženjeni, obnovite vaše nijjete. Ukoliko niste, odmah postavite stvari na njihovo mjesto. Nije kasno, imate još vremena. 
Educirajmo se o sunnetima braka, kako bismo uočili razliku između običaja naroda i vjere. U navedenoj priči, svi glavni kriteriji koji je otac postavio svome sinu su materijalističke prirode. Ukoliko se materijalizam ne balansira s snažnom vjerom, imamo recept za neuspješan brak. 
 
Kada traganje za Allahovim zadovoljstvom nije glavni cilj, tada krčimo put za vlastiti neuspjeh. Kao što je rekao imam Hasan El-Basri: „Ništa drugo osim iskrenog nijjeta nije učinilo stanovnike Dženneta njegovim stanovnicima.“
 
Ova priča važi i u obrnutom pravcu. Ukoliko djevojka ima diplomu, posao i novac to ne znači da je spremna za brak, ukoliko nema vjere u Allaha i nejasan joj je životni cilj. U svemu je potrebno pronaći umjerenost, a zbog potrage za materijalnim dobrima ne bismo smjeli zaboraviti Onoga Koji je dunjaluk stvorio. 
 
Autor: Ejmen Azlan
 
Za Akos.ba preveo: Nedim Botić
 

Povezani članci

Back to top button