Vijesti iz svijeta

MIZ Sisak: Otvorenje Islamskog centra 8. septembra

Svečanost otvorenja džamije i Islamskog centra u Sisku zakazana je za 8. septembar 2022. godine, s početkom programa u 11.00 sati.

Svečanosti otvorenja prisustvovat će najviši državni i vjerski čelnici Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Turske, a posebnost i veličinu ovog veličanstvenog trenutka i dana svojim dolaskom i prisustvom uveličat će specijalni gost svečanosti, predsjednik Republike Turske Redžep Tayib Erdogan, koji bi trebao otvoriti džamiju i Islamski centar u Sisku.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sisak i TIKA – Turska agencija za saradnju i koordinaciju su zajednički domaćini i organizatori ovog najradosnijeg događaja i svečanosti za muslimane grada Siska i okolice kao i cjelokupne Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Džamija u Sisku plod je višegeneracijske i višedecenijske želje muslimana sisačkog džemata, a prvi spomen inicijative izgradnje džamije spominje se u dokumentima i arhivi džemata Sisak od 1967. godine, nakon osnivanja tadašnjeg Odbora Islamske zajednice u Sisku.

Nakon kupovine prostora za potrebe džemata 1974. godine, džematski život odvijao se u dvospratnoj kući koja je prenamjenjena za potrebe mesdžida, mektepske učionice i sjedište MIZ Sisak u Petrinjskoj 64 u Sisku.

Pokretanje pitanja potrebe izgradnje džamije u Sisku kroz konkretne korake inicirao je rahm. Fuad-ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam, koji je o tom važnom pitanju za muslimane ostvario kvalitetnu korespodenciju sa nadležnim službama grada Siska.

Nakon dolaska Alem-ef. Crnkića, sadašnjeg glavnog imama MIZ Sisak od 2003. godine, Izvršni odbor MIZ Sisak se aktivno i intenzivno bavio ovim pitanjem, a ključne godine su 2006. godina kada je kupljeno zemljište, odnosno parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar, 2014. godina u kojoj su riješeni imovinsko-pravni odnosi sa R Hrvatskom, 2016. godina u kojoj je ishođena građevinska dozvola i 2017. godina u kojoj su započeti građevinski radovi.

Proteklih 16 godina se operativno vodio cjelokupan administrativno-tehnički proces ishođenja dokumentacije, odabira idejnog rješenja, a posljednjih pet godina period građevinskih radova.

Najveći doprinos i pomoć u izgradnji džamije i Islamskog centra dala je TIKA, te je dolazak i otvaranje džamije i Islamskog centra od strane predsjednika Republikr Turske čast i izraz zahvalnosti turskom narodu za bratsku podršku.

Poziv na svečanost otvorenja IKC Sisak.jpg - MIZ Sisak: Svečano otvorenje Islamskog centra 8. septembra
Poziv na svečanost otvorenja IKC Sisak

– Nakon zahvalnosti Gospodaru Milostivom što nam omogućuje da budemo svjedoci i pomagači izgradnje Njemu najdražih mjesta na zemlji, ljudska zahvalnost i dova za sve dobrotvore i vakife koji su se ugradili u temelje džamije u Sisku – poručili su iz MIZ Sisak, izražavajući dobrodošlicu na svečanost otvorenja džamije i Islamskog kulturnog centra.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button