Vijesti iz zemlje

MIZ Mostar: Proučena hafiska dova Saneli Tabaković

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar i Karađoz-begove medrese danas je nakon podne namaza u džamiji u Gornjem Zaliku proučena hafiska dova Saneli Tabaković. Dovu je proučio njen prvi muhafiz, kurra hafiz Armin Abaza. Hafiza Sanela je učenje hifza okončala pred muhafizom Minelom Šarić, a pred komisijom Rijaseta IZ-e u BiH hifz je uspješno položila od 21.7. do 4.8. 2022.god.

U izrazima dobrodošlice okupljenim džematlijama glavni imam Dino-ef. Maksumić je čestitao hafizi Saneli da je pored porodičnih obaveza i odgoju petoro djece napravila ovako veliki poduhvat i ponijela titulu hafiza Kur’ana časnoga. Čestitku u ime Karađoz-begove medrese uputio joj je direktor hafiz Aid-ef. Tulek. Napomenuo je da je Sanela 23. hafiz mostarske medrese. Na njenom primjeru i požrtvovanosti koju je pokazala hafiz Tulek je podsjetio na još neke nesebične slične primjere iz historije islama. Porodica Tabaković u tom smislu zaista je jedinstven primjer u novijoj bosanskohercegovačkoj epohi učenja i izučavanja Kur’ana jer je Sanelin suprug Elvedin hifz položio prije šest mjeseci, a njihov sin Abdulah prije pet godina.  

Odabrane odlomke Kur’ana na svečanosti dodjele hafiske diplome proučili su hafizi Armin Abaza, Aid Tulek Elvedin Tabaković, Abdulah Tabaković, Nezir Šarić, Jusuf Bećoja i Kasim Čelenka.

Saneli je diplomu o položenom hifzu zvanično uručio  izaslanik reisu-l-uleme  IZ-e u BiH dr. Huseina-ef. Kavazovića hafiz Elmir Mašić.

– Kur’an zauzima središnje mjesto u našoj vjeri dini islamu. Sve se okreće oko Kur’ana. Ne izučava se samo u mektebima, medresma, fakultetima. Kur’an ne poštuju samo hafizi, imami, doktori i ulema. Podjednako ga vole i poštuju muslimani širom svijeta. Koliko god muslimani praktikovali ili ne praktikovali svoju vjeru ne dozvoljavaju da im se dira u Kur’an jer oni bez Kur’ana ne mogu – kazao je hafiz Mašić.

U svom vazu nasihatu govorio je o historijatu učenja Kur’ana ističući brojne primjere iz prethodnih generacija. Govorio je i o osobinama hafiza koje izgrade tokom učenja hifza i nagradama koje su njima i njihovim roditeljima obećane na budućem svijetu. Novoj mostarskoj hafizi poželio je mnogo uspjeha u životu i daljem radu.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button